Skupina PSA kupuje Opel za 2,2 mld. eur

Skupina PSA Peugeot Citroën sa dohodla na kúpe značiek Opel a Vauxhall od amerického koncernu General Motors.

PARÍŽ 6. marca (SITA, AP) – Skupina PSA Peugeot Citroën (PSA) kupuje od amerického koncernu General Motors (GM) jeho európsku stratovú divíziu vyrábajúcu značky Opel a Vauxhall. Dohodu o transakcii v hodnote 2,2 mld. eur potvrdili v pondelok obe firmy. Zlúčený podnik má vyrábať ročne zhruba 5 mil. áut. PSA od amerického koncernu preberá 12 závodov, v ktorých zamestnáva približne 40 tis. ľudí. Firmy v spoločnom vyhlásení uviedli, že PSA sa zaviazala udržať v Európe existujúce pracovné miesta. So zavŕšením transakcie, ktorá podlieha schváleniu zo strany regulačných úradov, PSA a GM počítajú do konca tohto roka.

Automobilka General Motors v Európe nedosiahla celoročný zisk od roku 1999 a zápasí s vysokými nákladmi na pracovnú silu a s intenzívnou konkurenciou na trhu s automobilmi. Stiahnutie sa zo západnej Európy je v súlade s plánmi GM sústreďovať sa skôr na vyššie ziskové marže ako na objem predaja a trhový podiel. Predaj európskej divízie GM francúzskej automobilke poskytne skupine PSA prístup k technológii a väčší rozsah výroby, ktorý umožní rozložiť náklady.

Francúzska skupina PSA pôsobí aj na Slovensku. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. Vlani trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia vyrobila 315 050 vozidiel a dosiahla tak nový rekord v objeme výroby.

Súvisiace články

Aktuálne správy