Masívne nakupovanie v e-shopoch pomohlo zrodu tretieho najbohatšieho človeka Číny

, bloomberg;CNBC Foto:chinadaily

Wang Wejovi, predsedovi SF Holdingu, čo je niečo ako čínsky FedEx, vzrastie bohatstvo na približne 27 miliárd dolárov, odhaduje Forbes.

Čínska ekonomika zaznamenáva strmý rast v priebehu niekoľkých rokov, čo pomohlo naplniť vrecká niektorým zdatnejším jedincom. Druhá najväčšia ekonomika sveta teraz pomáha zrodu nového  miliardára takmer každý týždeň, tvrdí správa PricewaterhouseCoopers.

Logistické firmy ako SF sú na koni v Číne, a to vďaka e-commerce boomu, ktoré spôsobili nákupné miesta prevádzkované Alibabou a JD.com, ktorým neustále rastie popularita medzi spotrebiteľmi.

Akcie SF sa vyšvihli až o 40 percent po tom, čo sa spoločnosť rozhodla uviesť akcie na burzu prostredníctvom akvizície s firmou, ktorá už na burze v Šen-čene je. Odvtedy akcie presahujú o 10 percent denný limit pre obchodovanie každý deň. Následne ale prišiel 3 percentý pokles, po oficiálnej správe štátnych médií, že za obrovským rastom bola špekulácia. Napriek tomu trhová kapitalizácia spoločnosti sa pohybuje okolo 285 miliárd jüanov (41 miliárd dolárov).

SF holding má len 133 miliónov akcií v obehu s celkovou hodnotou nižšou ako 9 miliárd juanov, čo predstavuje iba 3,2 percent svojej celkovej trhovej hodnoty. Predseda a zakladateľ SF, Wang Wei, drží asi 68 percent svojich akcií, a stal sa tretím najbohatším človekom v Číne, podľa rebríčka Forbes.

Čínska vláda chce udržať na uzde šialené akciové obchodovanie, aby zabránila zopakovaniu krachu akciového trhu z roku 2015.

Wang predstavil svoju firmu po prvý krát v roku 1993. So štartovacím kapitálom asi 13 000 dolárov  sa pustil do doručovania balíkov spolu s hŕstkou ďalších kuriérov a jedným pickupom. Tak jeho úspešný príbeh opisujú štátne médiá. Dnes má SF už 15 000 vozidiel a sieť pokrývajúcu 200 krajín a oblastí po celom svete.

Aj ďalšie čínske doručovacích služby nedávno vstúpili na burzu, YTO Express v Šanghaji a ZTO Express v USA. ZTO bolo vlani v New Yorku najväčším debutom na burze.

Súvisiace články

Aktuálne správy