Dvojrýchlostná Európa: Tí v eurozóne a tí mimo nej

, Bloomberg;ČTK Foto: thinkstock;TASR/AP

Pri dvojrýchlostnej únii by v podstate došlo k oddeleniu fungovania eurozóny od zvyšku EÚ. Niektorým krajinám sa to ale nepáči.

Maďarský minister hospodárstva Mihály Varga varuje, že Brexit môže urýchliť vytvorenie dvojrýchlostnej Európskej únie, čo ohrozuje rozvoj východných členov EÚ, ktorí nepatria do eurozóny, a potenciálne tak môže dôjsť k zapáleniu sociálnych nepokojov.

Zóna jednotnej meny sa môže ukázať ako deliaca čiara medzi základnými európskymi štátmi a zvyškom, uviedol Varga v pondelok v rozhovore pre Bloomberg. Avšak zopakoval, že Maďarsko zatiaľ nemá záujem prijímať euro. Odchod Veľkej Británii z Európskej únie, ktorý takmer nevyhnutne povedie k uvaleniu obchodných taríf na Britániu, zníži ekonomický rast Maďarska až o 0,4 percenta percentuálneho bodu v priebehu troch rokov, povedal.

"Je tu reálna hrozba, že po Brexite niektorí veľmi silní hráči, ktorí uprednostňujú dvojrýchlostnú Európu, budú hovoriť, že tí, ktorí sú v eurozóne sú v jednej skupine, a tí, ktorí sú mimo eurozóny, sú proste mimo," povedal Varga. "Hrozí, že sa rozdiel medzi rozvinutými a menej rozvinutými členskými štátmi EÚ nebude výrazne zmenšovať," uviedol s tým, že táto situácia môže priniesť "potenciál pre vznik sociálnych nepokojov".

"Vzhľadom na krízu eura maďarský premiér Viktor Orbán spomínal rozdiel v bohatstve západných krajinách, väčšinou patriacich do eurozóny, ako dôvod pre odkladanie prijatie eura v Maďarsku do nekonečna. Pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva, rovnako ako Slovensko a Slovinsko – bývalé komunistické krajiny východnej Európy, ktoré vstúpili do EÚ spolu s Maďarskom – odvtedy prijali euro. Poľsko a Česká republika patrí medzi tých, ktorí zostali mimo a držia si svoju nezávislú menovú politiku," pripomína Bloomberg.

Pred pätnástimi rokmi, 1. marca 2002, sa v 12 krajinách Európskej menovej únie (EMU) stalo jedinou menou euro, ktoré bolo do obehu uvedené 1. januára 2002 a dva mesiace sa používalo súčasne s národnými menami. Spoločnú európsku menu v súčasnosti používa už 19 štátov, objavujú sa ale aj úvahy spochybňujúce jej ďalšiu existenciu.Pre bezhotovostné platby sa začalo euro používať v januári 1999. O tri roky neskôr získala európska mena svoju fyzickú podobu a občania dostali do rúk prvý eurové bankovky a mince. K pôvodnému tuctu štátov platiacich eurom sa postupne pridalo ďalších sedem krajín, vrátane Slovenska. Ako posledný krajina vstúpila do eurozóny v roku 2015 Litva.
V dobe svojho vzniku bolo euro vnímané ako nástroj na dosiahnutie hospodárskej stability. Už na začiatku ale existovali aj kritické hlasy, podľa ktorých nemôže menová únia fungovať v toľkých rôznorodých ekonomikách.

Pokiaľ ide o dvojrýchlostnú Európu, nemecká kancelárka Angela Merkelová tvrdí, že to je dnes už realitou. Niektoré krajiny majú euro a iné nie, niektoré sú členmi schengenského priestoru a iné nie, pripomenula. Všetky druhy spolupráce v rámci EÚ však podľa nej musia byť otvorené všetkým členským krajinám.

Súvisiace články

Aktuálne správy