Spotrebiteľské výdavky v USA v januári vzrástli len mierne

Výdavky amerických spotrebiteľov v januári vzrástli len mierne. Dôvodom je zrýchlenie inflácie. Vyššie účty tak redukujú kúpnu silu domácností, čo sa negatívne odráža na raste ich výdavkov.
Spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadá až 70 % ekonomickej aktivity, sa v januári zvýšili len o 0,2 %. To je oveľa menej ako v decembri, keď stúpli o 0,5 %. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu.
Analytici počítali so spomalením rastu výdavkov domácností v januári, ale iba na 0,4 %.
Štatistiky tiež ukázali, že zatiaľ čo výdavky za služby v januári stagnovali, Američania utratili menej peňazí za produkty dlhodobej spotreby, ako sú spotrebiče a autá.
Ministerstvo zverejnilo aj údaje o vývoji osobných príjmov Američanov, ktoré sa v januári zvýšili o 0,4 % po 0,3-% náraste v decembri, zatiaľ čo analytici očakávali, že tempo ich rastu bude stagnovať.
Tzv. inflačný index, ktorý pozorne sleduje americká centrálna banka Fed, v januári stúpol medzimesačne o 0,4 % a medziročne o 1,9 %. Tesne sa tak priblížil k cieľovej hranici Fed, ktorou je inflácia na úrovni 2 %.
Po vylúčení nestálych cien potravín a energií sa tzv. jadrové spotrebiteľské ceny v USA v januári zvýšili medzimesačne o 0,3 % a medziročne o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy