Preferencie odporcov eura na vzostupe, eurozónu opustí najmenej jedna krajina

, Sentix;Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Zhruba štvrtina investorov predpokladá, že eurozónu v najbližších mesiacoch opustí minimálne jedna členská krajina. Medzi kandidátmi na odchod sú okrem silne zadlženého Grécka aj Francúzsko a Taliansko. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Sentix.

Takzvaný index rozpadu eurozóny vo februári stúpol na 25,2 percenta z januárových 21,3 percenta. Index je zostavovaný na základe prieskumu medzi zhruba tisíckou inštitucionálnych a drobných investorov. Udáva podiel respondentov, ktorí v najbližších 12 mesiacoch očakávajú odchod minimálne jednej členskej krajiny z eurozóny.

"Kríza eura sa po dvoch rokoch dostáva späť do centra pozornosti," uviedol Manfred Hübner zo spoločnosti Sentix. "Situácia je teraz ale odlišná. Protagonistov pribudlo, pretože ku Grécku sa ako pravdepodobní kandidáti na odchod pripojili Francúzsko a Taliansko," dodal.

Za rastom indexu stoja podľa Hübnera pochybnosti investorov ohľadom spoľahlivosti prognóz výsledkov volieb. "Investori sa obávajú, že prognostici by sa po minuloročnom prekvapivom víťazstve Donalda Trumpa a Brexite mohli opäť mýliť," uviedol Hübner.


Čiastkový index pre Grécko ukázal, že odchod tejto krajiny z eurozóny očakáva zhruba každý piaty investor.

Hodnota indexu pre Francúzsko stúpla na 8,4 percenta. Dostala sa tak na najvyššiu úroveň odkedy firma Sentix s takýmto prieskumom začala.

Index pre Taliansko sa nachádza na približne 14 percentách.


Vo Francúzsku sa bude 23. apríla konať prvé kolo prezidentských volieb. Finančné trhy v ostatnom čase znepokojujú rastúce preferencie kandidátky krajnej pravice Marine Le Penovej, ktorá navrhuje okrem iného odchod Francúzska z eurozóny a usporiadanie referenda o členstvo krajiny v Európskej únii. Opustenie eurozóny presadzuje taktiež talianske populistické Hnutie piatich hviezd.

Zástupcovia silne zadlženého Grécka a jeho medzinárodných veriteľov v utorok v Aténach obnovili rokovania o reformách, ktoré sú potrebné na uvoľnenie ďalších peňazí zo záchranného programu pre túto krajinu. Rozhovory už nabrali niekoľkomesačné oneskorenie kvôli nezhodám okolo úsporných opatrení. Ak by si Grécko ďalšie peniaze zo záchranného programu včas nezabezpečilo, hrozilo by, že Atény v júli neuhradia splátky dlhov v objeme okolo 7,5 miliardy eur. Medzinárodný menový fond (MMF) opakovane prehlasuje, že Grécky dlh je neudržateľný, a odporúča oddĺženie krajiny, čo znamená buď odpúšťanie časti dlhu, alebo predĺženie splatnosti.

Napriek tomu, že európske záchranné mechanizmy do Grécka napumpovali desiatky miliárd eur, situácia obyčajných Grékov, hlavne dôchodcov, sa zhoršuje, upozornila agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy