Nemá to nič spoločné s peniazmi: Bill Gates a Warren Buffett majú rovnakú definíciu úspechu

, CNBC Foto: TASR/AP

Bill Gates má majetok v odhadovanej hodnote 86,4 miliárd dolárov, Warren Buffett v hodnote asi 76,8 miliárd. Títo dvaja priatelia majú rovnakú definíciu úspechu, ktoré nemá nič spoločné s bohatstvom.

Gates na otázku "čo je vaša predstava o úspechu?" cituje svojho priateľa: "Warren Buffett vždy hovorieval, že podstatné je, aby boli ľudia okolo vás sú šťastní a milovali vás."

Dnes už 61 ročný Gates, napriek veku a bohatstvu nikdy nepreukázal žiadne známky spomaľovania. Zostáva aktívny v rámci nadácie Billa a Melindy Gatesovcov. Ale vždy uprednostňuje urobiť si čas pre rodinu. "Nedávno som išiel na výlet s mojím 17-ročným synom, prehliadli sme si šesť vysokých škôl," hovorí Gates. "Je na strednej škole a snaží sa prísť na to, kam by mal ďalej ísť. Výlety sú skvelý spôsob, ako tráviť čas spoločne." Keď sa na verejnosti ukazuje so svojimi troma deťmi, Gates hovorí, že sa mierne maskuje, aby zostal nenápadný. "Napríklad, keď sme boli na prehliadke s mojím synom, chcel som, aby sa pozornosť zamerala úplne na neho,“ hovorí Gates. "Oveľa menej ľudí mi spozná, ak mám niečo na hlave a alebo si uvedomí, že sa snažím zostať inkognito."

Dokonca aj miliardár a obchodný magnát dokáže oceniť rutinné chvíle strávené s rodinou. "Melinda je veľmi kreatívna v pomoci nájsť priestor, aby som mohol tráviť čas s deťmi. Napríklad počas cestovania do školy, je to skvelý čas na rozhovor s nimi," tvrdí Gates.

Okrem toho, že si je istý, že jeho blízki sú šťastní a je o nich postarané, druhou rozhodujúcou zložkou úspechu je pre Gatesa urobiť svet lepším miestom. "Je tiež pekný pocit, ak ste niečo vynašli, pomohli pri výchove detí, alebo pomohli ľuďom v núdzi."

Gates hovorí, že stále považuje svoju prácu v Microsofte za najdôležitejšiu zo svojho života, dokonca dôležitejšiu ako jeho filantropické úsilie. "Hoci práca nadácie je super sľubná a bude to najväčšia vec za celé desaťročia. stále si myslím, že šanca byť súčasťou softvérovej revolúcie, bola najväčšia vec, ktorú som kedy urobil."

Súvisiace články

Aktuálne správy