Lacná Čína minulosťou: Mzdy tamojších robotníkov raketovo rastú

, FT;CNBC;iDnes Foto: SITA/AP

Mzdy čínskych robotníkov rýchlo stúpajú, vlani dosiahli v priemere 3,60 dolára za hodinu. Za posledných päť rokov stúpli o 64 percent. Už preskočili priemerné platy prakticky v celej Latinskej Amerike a rýchlo sa približujú mzdám v slabších krajinách Európskej únie.

Ešte na začiatku tohto storočia bola hlavným dôvodom pre presťahovaní výrobných závodov do Číny nízka platová úroveň. V roku 2005 si čínsky robotník odniesol za hodinu práce 1,2 dolára, zatiaľ čo jeho kolega v brazílskej fabrike si zarobil 2,9 dolára. To ale dnes už neplatí, situácia sa rýchlo otočila. Kým čínsky pracant vlani dostal v priemere 3,6 dolára za hodinu, teda trojnásobok v porovnaní s rokom 2005, Brazílčan za rovnaké obdobie naopak o 20 centov prišiel.

Denník Financial Times, s odvolaním sa na štúdiu poradenskej spoločnosti Euromonitor International upozorňuje, že hodinový príjem Číňanov prekonal zárobky prakticky vo všetkých latinskoamerických krajinách s výnimkou Čile. A rýchlo sa doťahuje na príjmy v slabších krajinách Európskej únie, ako je Portugalsko (4,5 dolára za hodinu) či Grécko (kde priemerné platy od krízy značne poklesli).

Čínski robotníci zarobili tesnejšej spolupráci krajiny v rámci medzinárodného obchodu, najmä po roku 2001, kedy krajina vstúpila do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Čínsky tovar vďaka tomu ľahšie a lacnejšie prenikol na zahraničné trhy. A mzdy vo výrobných podnikoch vďaka tomu rástli oveľa rýchlejšie ako v ekonomike ako celku.

Robotnícke mzdy navyše môžu pokračovať v ďalšom raste a čoskoro predbehnúť ďalšie krajiny so strednými príjmami. "Výrobcovia budú aj naďalej na svojej prítomnosti v Číne zarábať," tvrdí analytička Euromonitor Oru Mohiuddinová. Produktivita čínskych robotníkov rastie dokonca rýchlejšie ako ich príjmy. Na druhej strane, rastúce náklady na pracovnú silu už niektorých  zamestnávateľov prinútili svoje fabriky v Číne zavrieť a výrobu presunúť do lacnejších krajín. "Továrňou sveta" sa môžu stať krajiny juhovýchodnej Ázie ako Vietnam, Kambožda, Mjanmarsko alebo India.

Menej sofistikovanú manuálnu prácu budú v Číne stále vo väčšej miere nahrádzať roboti. Ako upozorňuje CNBC, Čína od roku 2013 predstavuje najväčší trh pre priemyselnú robotiku a dopyt zo strany výrobných firiem ďalej rastie. "Bude treba prekvalifikovať milióny robotníkov, ale nie je zatiaľ celkom jasné, aké profesie budú zastávať. Vznikajú úradnícke pozície, ale stále nie dosť rýchlo," hovorí Ben Cavender, šéf šanghajskej spoločnosti China Market Research.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy