Ceny domov v USA vlani v decembri vzrástli najstrmšie za 11 mesiacov

Ceny domov v USA vlani v decembri vzrástli najstrmšie za 11 mesiacov a dosiahli najvyššiu úroveň za 2,5 roka. Dôvodom je obmedzený počet voľných nehnuteľností, takže sa kupci snažili vytlačiť ostatných konkurentov vyššou cenovou ponukou. To signalizuje, že americký realitný trh je silný.
Podľa najnovších údajov sa index S&P/Case-Shiller cien domov v 20 amerických mestách v decembri 2016 medziročne zvýšil o 5,6 %, najstrmšie od vlaňajšieho januára.
Tempo jeho rastu sa zrýchlilo v porovnaní s novembrom, keď ceny domov po revízii stúpli medziročne o 5,2 %. Decembrový výsledok prekonal aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že tempo rastu indexu bude stagnovať na pôvodnej novembrovej úrovni 5,3 %.
V medzimesačnom porovnaní a na sezónne upravenej báze stúpol index cien domov v decembri o 0,9 %, rovnako ako v novembri, ale bez úpravy o sezónne vplyvy vzrástol len o 0,3 % (0,2 % v novembri).
Z 20 amerických miest v decembri najviac zdraželi domy v Seattli (10,8 %), Portlande (10 %) a v Denveri (8,9 %).
Ale aj úroky z hypoték v decembri ožili a začali znova stúpať. To spolu so zvyšovaním cien domov signalizuje, že sa stávajú menej dostupné.

Súvisiace články

Aktuálne správy