Monetárna superveľmoc FED: Keď dvanásť ľudí ovláda väčšinu svetovej ekonomiky

, macro market musings Foto: TASR/AP

Fed funguje ako centrálna banka a je stredobodom amerického finančného systému. Jej vplyv sa prejavuje v celej globálnej ekonomike. Jej agregátny dopyt ovplyvňuje oveľa viac než dokáže ovplyvniť akákoľvek iná centrálna banka na svete.

V súčasnosti je asi 70 % svetového produktu generovaného v krajinách, ktoré majú svoj kurz previazaný s dolárom. A ak vezmeme do úvahy aj to, že rozhodovaním Fedu sú ovplyvňované aj centrálne banky mimo dolárový blok, je vplyv Fedu ešte väčší. Je až neuveriteľné, akú monetárnu  moc má dvanásť najvyšších predstaviteľov americkej centrálnej banky.

Dôvody tohto stavu sú tri.

Menový kurz previazaný s kurzom dolára
Po prvé, rad rozvíjajúcich sa krajín a k tomu niektoré vyspelé krajiny majú svoj menový kurz previazaný s kurzom dolára, a to explicitne alebo implicitne. K tomu prispieva pozície dolára, ktorý je globálna rezervnou menou. Ak má pritom nejaká krajina previazaný kurz svojej meny s dolárom a zároveň má otvorené kapitálové trhy, znamená to, že v podstate delegovala rozhodnutia o svojej monetárnej politike na Fed.

Môžeme teda tvrdiť, že vo svetovej ekonomike existuje dolárový blok, v ktorom jednotlivé krajiny nastavili svoju monetárnu politiku na autopilota vo forme americkej monetárnej politiky. Ak sa Fed v takej situácii rozhodne, že zmení výšku sadzieb v USA či prikročí ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu, krajiny na "periférii" tejto dolárovej zóny musia sledovať rovnaký smer a nastaviť svoju monetárnu politiku podobne ako Fed.

Dlhopisy denominované v dolároch
Druhým dôvodom dominancie Fedu je veľký a naďalej sa zvyšujúci podiel dlhopisov denominovaných v dolároch na globálnych trhoch. Fed pritom môže ovplyvňovať kurz dolára a to znamená, že zároveň ovplyvňuje dlhovú záťaž všetkých dlžníkov, ktorí majú svoje dlhy denominované v dolároch.

Veľký vplyv monetárnej politiky USA
Tretí dôvod pramení z toho, že aj centrálne banky, ktoré nie sú členmi dolárového bloku, pozorne sledujú monetárnu politiku v USA. Príčinou je jednoducho obrovský význam dolárového bloku. Inak povedané, žiadna centrálna banka, ktorá by cielila infláciu a operuje v krajine s vyspelým finančným trhom, nie je imúnna voči politike Fedu.

Rastúci význam dolára
V tejto súvislosti je dôležité spomenúť jeden dôležitý fakt. Všeobecne sa tvrdí, že po rozpade Brettonwoodského systému sa svetový menový režim významne posunul smerom k flexibilným kurzom. Tak tomu však nie je a potvrdzujú to dáta z obdobia medzi rokmi 1946-2015.

Vo svojej poslednej štúdii ich analyzovali Ethan Ilzetzki, Carmen Reinhart a Kenneth Rogoff a vedľa minimálneho posunu smerom k väčšej flexibilite kurzových režimov v nej tvrdia aj to, že tento vývoj súvisí s rastúcim významom dolára vo svetovej ekonomike. "Zistili sme, že americký dolár je zďaleka najvýznamnejšou menou, ktorá je používaná ako kotva pre meny iných krajín. Toto jeho použitie je dnes navyše oveľa rozšírenejšie ako pred sedemdesiatimi rokmi," píšu autori v štúdii.

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy