Gates: Na základný príjem je príliš skoro, ale postupom času budú krajiny dostatočne bohaté

, businessinsider Foto: TASR/AP

Bill Gates je proti tomu, aby sa ľuďom rozdávali peniaze zadarmo, aj v prípade, že by šlo o prostriedok, ako ich dostať z chudoby. Nemyslí si, že je verejnosť dnes pripravená na univerzálny základný príjem.

Zástancovia systému základného garantovaného príjmu tvrdia, že systém by mohol zmierniť priepasť nerovnosti, základné potreby každého z nás by boli pokryté základným príjmom, pričom istá časť finančných prostriedkov by mohla pochádzať zo zvýšených daní. "Časom budú krajiny dosť bohaté na to, aby to mohli urobiť," povedal Gates. "Avšak máme pred sebou ešte veľa práce, ktorú musíme zvládnuť. Pomáhať starším ľuďom, pomáhať deťom so špeciálnymi potrebami, pomáhať viac dospelým v oblasti vzdelávania"

Nie je to prvýkrát, čo sa Gates zmienil práve o týchto veciach, ako naliehavých problémoch ľudstva. Automatizáciu na trhu práce a nárast robotiky a umelej inteligencie, Gatesa neprinútili rozmýšľať o výhodách základného príjmu. Verí, že technológie v budúcnosti prinesú bohatstvo pre krajiny, a toto bohatsvo by sa malo využiť na financovanie sektorov, ktoré potrebujú viac ľudí. Ľudia, ktorí prišli o prácu kvôli automatizácii by mohli absolvovať školenia a následne vyplniť potrebné miesta.

V každom prípade podľa Gatesa ešte krajiny stále nemajú potrebné bohatstvo, aby si mohli dovoliť financovať niečo také ako je rozdávanie peňazí, hovorí Gates. "Dokonca ani USA nie sú dostatočne bohaté, aby ľudia nemuseli pracovať. Jedného dňa budeme vedieť použiť peniaze napríklad z EITC pre zvýšenie dopytu po pracovnej sile."

EITC je forma "zápornej dane z príjmu." Rodiny, ktoré zarábajú pod určitú hranicu a napriek tomu sa práce nevzdajú, dostávajú peniaze od vlády, namiesto toho aby jej platili dane z príjmu. Cieľom programu je motivovať k práci, pomáhať rodinám s nízkymi príjmami ušetriť peniaze, a v ideálnom prípade poskytnúť im prostriedky na vymanenie sa z chudoby.

Gates teda uprednostňuje iné formy boja proti chudobe. Konkrétne napríklad daroval 100 000 kurčiat  rodinám v Kambodži v roku 2016. Rodiny môžu rozmnožovať kurčatá, vymieňať ich za iné druhy potravín, alebo zvierat. Alebo ak ich už budú mať dostatok, začať ich konzumovať. Gates sa stráni myšlienke, že by mal rozdávať rodinám peniaze namiesto kurčiat. "Je to klasický príklad toho, ako naučiť ľudí chytať ryby," povedal Gates. "Dnes, ak nechcete žiť v blízkosti vody, je celkom náročné chodiť na ryby. Ale určite tu vidíte paralelu, pokiaľ niekomu darujete kurča."

Súvisiace články

Aktuálne správy