Francúzska ekonomika v 4. kvartáli nabrala tempo

Francúzska ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka nabrala tempo a jej rast sa zrýchlil na dvojnásobok v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Vďačí za to najmä domácej spotrebe a investíciám. Vyplýva to zo spresnených údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad Insee.
Podľa najnovších štatistík hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska za tri mesiace do konca decembra 2016 vzrástol medzikvartálne o 0,4 % po 0,2-% zvýšení v predchádzajúcom štvrťroku. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom, ktorý Insee uverejnil 31. januára.
Výdavky spotrebiteľov pritom stúpli o 0,6 % a vládne výdavky sa zvýšili o 0,4 %. Tempo rastu hrubého fixného kapitálu sa v 4. štvrťroku tiež zdvojnásobilo na 0,4 % z 0,2 % v 3. kvartáli.
Export v sledovanom období vzrástol o 1,3 % a import o 1 %. Zahraničný obchod sa tak podieľal 0,1 percentuálneho bodu na raste HDP. Naopak, zmeny v skladbových zásobách mali negatívny vplyv na HDP, ktorý znížili o -0,1 percentuálneho bodu.
Za celý minulý rok sa HDP Francúzska zvýšil v priemere o 1,1 %, čo je spomalenie v porovnaní s jeho nárastom o 1,2 % v roku 2015. Aj v tomto prípade Insee potvrdil rýchly odhad.

Súvisiace články

Aktuálne správy