Ekonomický sentiment vo februári 2017 medzimesačne opäť vzrástol

Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) vo februári oproti minulému mesiacu opäť vzrástol (o 2,2 bodu) na najvyššiu hodnotu (105,6) za posledných 6 rokov. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Na vývoj indikátora priaznivo vplýval rast dôvery v priemysle, službách a čiastočne i medzi spotrebiteľmi. Aktuálne IES prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 4,8 bodu a úroveň dlhodobého priemeru o 1,6 bodu.
Indikátor dôvery v priemysle vo februári vzrástol o 2,4 percentuálnych bodov (p. b.) na hodnotu 11,7. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnil očakávaný rast priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace a rast objednávok.
Vo februári indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 3 body na zápornú hodnotu 9,5 vplyvom nepriaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti i úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 16,5 bodu.
Indikátor dôvery v obchode klesol vo februári v porovnaní s januárom o 5 p. b. na hodnotu 9 vplyvom negatívneho hodnotenia očakávaných a súčasných podnikateľských aktivít.
Indikátor dôvery v službách vo februári naďalej rástol, jeho hodnota (16) sa v porovnaní s januárom zvýšila o 5 percentuálnych bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami dopytu za posledné tri mesiace, ako aj očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu respondenti hodnotili negatívnejšie.
Spotrebiteľská atmosféra sa vo februári príliš nezmenila. Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástol o 0,3 bodu v dôsledku poklesu pesimizmu pri očakávanej nezamestnanosti, čiastočne i odhadovanom vývoji finančnej situácie domácnosti a pri perspektívach úspor, zatiaľ čo pri laickej predikcii vývoja hospodárskej situácie v krajine nedôvera vzrástla. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 0,4 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval i dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy