Rast inflácie vo Francúzsku sa vo februári nečakane spomalil

Tempo rastu inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa tento mesiac nečakane spomalilo. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu Insee.
Podľa Insee sa index spotrebiteľských cien vo Francúzsku vo februári zvýšil medziročne o 1,2 % po januárovom náraste o 1,3 %. Analytikov tento výsledok sklamal. Predpovedali totiž zrýchlenie tempa rastu spotrebiteľských cien tento mesiac na 1,5 %. Dôvodom jeho spomalenia bol pokles výrobných cien.
Aj v medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb vo Francúzsku vo februári zvýšili. Ale len mierne, o 0,1 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že stúpnu o 0,4 % po januárovom poklese o 0,2 %. Motorom medzimesačného rastu inflácie bolo oživenie cien v sektore služieb a zdraženie tabakových výrobkov.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Francúzska vo februári vzrástol medziročne o 1,4 %. To je menej ako v januári, keď sa zvýšil o 1,6 %. Ekonómovia aj v tomto prípade predpovedali, že sa tempo jeho rastu zrýchli na 1,7 %.
Medzimesačne stúpol HICP o 0,1 %, čo kontrastuje s jeho januárovým znížením o 0,3 %. Tento výsledok tiež zaostal za odhadmi expertov, ktorí počítali s nárastom HICP o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy