České výrobné ceny v januári posilnili

Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov v krajine stúpli o 0,7 % a medziročne o 2,1 %.

Ceny českých priemyselných výrobcov sa v januári medzimesačne zvýšili o 0,7 percenta a stavebné práce zdraželi o 0,1 percenta. Januárové ceny trhových služieb však oproti decembru klesli o 0,3 percenta. Medziročne boli ceny českých priemyselných výrobcov v januári vyššie o 2,1 percenta, ceny stavebných prác stúpli o 1,2 percenta a trhové služby zdraželi o 0,4 percenta. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačne sa v januári v Českej republike zvýšili ceny chemických látok a výrobkov o 4,1 percenta. Ceny potravinárskych výrobkov, nápojov a tabaku oproti decembru posilnili o 0,4 percenta. Ceny v segmente elektriny, plynu, pary a klimatizovaného vzduchu sa však znížili o 1 percento. Stavebné práce medzimesačne zdraželi o 0,1 percenta, ale ceny trhových služieb v podnikateľskej sfére oslabili o 0,3 percenta.

Medziročne sa ceny českých priemyselných výrobcov v januári zvýšili prvýkrát od decembra 2013. Potravinárske výrobky, nápoje a tabak v porovnaní s januárom minulého roka zdraželi o 0,5 percenta. Klesli však ceny v segmente elektriny, plynu, pary a klimatizovaného vzduchu, a to o 1,1 percenta. Stavebné práce v krajine medziročne zdraželi o 1,2 percenta a ceny trhových služieb v podnikateľskej sfére stúpli o 0,4 percenta.
 
 

Súvisiace články

Aktuálne správy