Indikátor ekonomického sentimentu dosiahol najlepšiu hodnotu za šesť rokov

Indikátor vo februári oproti minulému mesiacu vzrástol o 2,2 bodu na 105,6 bodu.

Nálada v slovenskej ekonomike sa zlepšila aj vo februári. Indikátor ekonomického sentimentu vzrástol podľa údajov Štatistického úradu SR medzimesačne o 2,2 bodu. Dosiahol najvyššiu hodnotu za posledných šesť rokov, a to 105,6 bodu. Na vývoj indikátora priaznivo vplýval podľa úradu rast dôvery v priemysle, v službách a čiastočne i medzi spotrebiteľmi. Aktuálne indikátor prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 4,8 bodu a úroveň dlhodobého priemeru o 1,6 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle vo februári vzrástol o 2,4 bodu na hodnotu 11,7 bodu. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnil očakávaný rast priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace a rast objednávok. Vo februári indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o tri body na mínus 9,5 bodu vplyvom nepriaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti i úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 16,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode klesol vo februári v porovnaní s januárom o päť percentuálnych bodov na deväť bodov vplyvom negatívneho hodnotenia očakávaných a súčasných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách vo februári naďalej rástol, jeho hodnota 16 bodov sa v porovnaní s januárom zvýšila o päť percentuálnych bodov. Vývoj indikátora ovplyvnili pozitívne hodnotenia dopytu za posledné tri mesiace, ako aj očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu respondenti hodnotili negatívnejšie.

Spotrebiteľská atmosféra sa vo februári podľa úradu príliš nezmenila. Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery s hodnotou mínus 6,9 bodu v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástol o 0,3 bodu. Dôvodom bol pokles pesimizmu pri očakávanej nezamestnanosti, čiastočne i odhadovanom vývoji finančnej situácie domácnosti a pri perspektívach úspor, zatiaľ čo pri laickej predikcii vývoja hospodárskej situácie v krajine nedôvera vzrástla. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 0,4 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval i dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy