Počet zmlúv o kúpe domov v USA v januári klesol

Index počtu zmlúv o chystanom predaji domov, ktorý zostavuje americké Národné združenie obchodníkov s nehnuteľnosťami, klesol o 2,8 percenta na 106,4 bodu.

Počet podpísaných zmlúv o predaji domov v USA sa v januári znížil, keďže rastúce ceny a zmenšujúci sa počet ponúkaných domov zmarili plány potenciálnych kupujúcich. Americké Národné združenie obchodníkov s nehnuteľnosťami (NAR) v pondelok informovalo, že sezónne upravený index počtu zmlúv o chystanom predaji, ktorý zostavuje, klesol o 2,8 percenta na 106,4 bodu. Táto hodnota indexu je najnižšia za posledný rok.

Keďže prijímanie nových zamestnancov je na dobrej úrovni a akciový trh je v rekordných výškach, Američania majú k ekonomike dôveru a majú väčší záujem o kúpu domu ako kedykoľvek inokedy od obdobia recesie, uviedlo NAR. Cena typického domu na americkom trhu sa však v januári medziročne zvýšila dvojnásobne viac ako rástli mzdy a už šesť mesiacov stúpajú úroky pri hypotekárnych úveroch. Preto sa tempo podpisovania zmlúv o predaji domov v USA spomalilo. 

Súvisiace články

Aktuálne správy