Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA stúpli

Americké januárové objednávky tovarov dlhodobej spotreby vzrástli o 1,8 % po dvoch mesiacoch poklesu.

Americké firmy v januári zvýšili svoje objednávky priemyselných tovarov dlhodobej spotreby najvýraznejšie za tri mesiace. Ministerstvo obchodu USA v pondelok informovalo, že januárové objednávky tovarov dlhodobej spotreby vzrástli o 1,8 percenta po dvoch mesiacoch poklesu. Dôvodom tohto rastu bolo zvýšenie dopytu po komerčných a vojenských lietadlách. Bez zahrnutia dopravných prostriedkov sa objednávky tovarov dlhodobej spotreby o 0,2 percenta znížili.

Dopyt v kategórii, ktorá mapuje investičné plány firiem, oslabili o 0,4 percenta. Išlo o prvý pokles v tomto segmente od septembra. Analytici sú však presvedčení, že investície v USA v tomto roku posilnia. Priemyselné firmy mali ťažkosti od roku 2015 vyplývajúce z rastúcej hodnoty dolára, čo zdražovalo export. Okrem toho pokles cien ropy vyvolal prudkú redukciu investičných výdavkov energetických spoločností. Avšak v posledných mesiacoch sa dolár stabilizoval a ceny ropy opäť začali stúpať. 

Rast americkej ekonomiky bol v uplynulých siedmich rokoch v priemere na úrovni zhruba 2 percentá ročne. Prezident Donald Trump počas kampane sľuboval, že tempo rastu zdvojnásobí. Jeho minister financií Steven Mnuchin uviedol, že vládne návrhy v oblasti daňovej reformy a deregulácií by mali zvýšiť rast na úroveň 3 percent alebo aj viac, hoci konštatoval, že zlepšenie pravdepodobne nebude viditeľné skôr ako na budúci rok. 

Súvisiace články

Aktuálne správy