Dopyt v britskom sektore služieb sa zvýšil

Firmy poskytujúce služby pre spotrebiteľov podľa prieskumu Konfederácie britského priemyslu počas decembra až februára evidovali rast objemu podnikania najrýchlejším tempom od augusta 2015.

Dopyt v britskom sektore služieb sa počas decembra až februára mierne zvýšil. Firmy poskytujúce podnikateľské a profesionálne služby, napríklad účtovnícke, právnické a marketingové firmy, uviedli, že objem ich podnikania sa mierne zvýšil. Firmy poskytujúce služby pre spotrebiteľov, napríklad hotely, reštaurácie a cestové kancelárie, však evidovali rast objemu podnikania najrýchlejším tempom od augusta 2015. Vyplýva to z prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI), ktorého výsledky zverejnila v pondelok na svojej internetovej stránke.

V rámci prieskumu 24 % firiem poskytujúcich podnikateľské a profesionálne služby uviedlo, že objem ich podnikania sa zväčšil a 23 % konštatovalo, že sa zmenšil. Výsledkom je bilancia + 1 %. V rámci firiem poskytujúcich služby pre spotrebiteľov 43 % uviedlo, že objem ich podnikania sa zväčšil, a 10 % evidovalo pokles. Výsledkom je bilancia + 33 %, ktorá je najlepšia od augusta 2015. Firmy v oblasti podnikateľských a profesionálnych služieb hlásili, že ich priemerné predajné ceny stúpli už tretí kvartál po sebe a v nadchádzajúcich troch mesiacoch očakávajú najrýchlejší rast cien od februára 2007. Firmy poskytujúce služby pre spotrebiteľov predpokladajú, že priemerné predajné ceny stúpnu najviac od februára 2008.

Napriek vyšším cenám obidva subsektory britského odvetvia služieb očakávajú, že v najbližších troch mesiacoch sa ich ziskovosť zníži. „Firmy počas najbližšieho kvartálu predpokladajú rastúci tlak na marže, čo znamená, že podnikateľské prostredie sa stane trochu náročnejšie,“ uviedla hlavná ekonómka Konfederácie britského priemyslu Rain Newton-Smithová.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy