Tkáč opúšťa EPH, za akcie môže dostať až 2,75 miliardy eur

, ČTK Foto: SITA/AP

Podnikateľ Daniel Křetínský sa stal väčšinovým vlastníkom Energetického a priemyselného holdingu (EPH). Firmu opúšťa podnikateľ Patrik Tkáč a investori spojení so skupinou J&T. Křetínský v súčasnosti drží 94 percent akcií holdingu a zvyšok členovia vedenia EPH. Dnes to potvrdil hovorca holdingu Daniel Častvaj.

EPH je energetická skupina, ktorá združuje desiatky spoločností v Česku i cudzine. V roku 2015 predstavovali konsolidované tržby EPH 4,57 miliardy eur. Plány na zmenu vlastníckej štruktúry zverejnil holding vlani v októbri. Transakcia sa uskutoční v dvoch krokoch, v záverečnom vysporiadaní medzi Křetínským a Tkáčom spoločnosť Milees Limited, ktorú Tkáč ovláda, predá všetky svoje akcie v holdingu. Získa za to 1,75 až 2,75 miliardy eur. Výsledná suma bude odrážať rast hodnoty EPH v najbližších rokoch.

Doteraz vlastnili Křetínský a Tkáč zhodne každý 37 percent akcií holdingu a zvyšný podiel investori spojení s J&T.

Daniel Křetínský
EPH dnes tiež dokončil predaj podielu 31 percent v dcérskej firme EPIF investorom zastúpeným spoločnosťou Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Holdingu zostane zvyšných 69 percent aj manažérska kontrola v EPIF. Cena transakcie nebola zverejnená.

Holding už skôr oznámil, že práve po vstupe fondu Macquarie do EPIF sa má majoritným vlastníkom EPH stať Křetínský. Podľa analytikov je možné, že peniaze z predaja podielu v EPIF budú základom prostriedkov, ktorými Křetínský zaplatí za Tkáčov podiel v EPH.


Holding vznikol v roku 2009 ako spoločný podnik skupiny PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera, J&T a podnikateľa Daniela Křetínského. Zameral sa na podnikanie v energetike a priemysle.

V súčasnosti EPH zahŕňa päť desiatok firiem v ČR, na Slovensku v Poľsku, Nemecku, Maďarsku, Veľkej Británii a Taliansku, pôsobiacich v oblasti ťažby uhlia, výroby elektriny a tepla či dodávok tepla.

Významné postavenie má EPH na Slovensku, kde kúpil dvojtretinový podiel talianskej spoločnosti Enel vo firme Slovenské elektrárne. Už skôr tu získal podiely v Slovenskom plynárenskom priemyslu, v Stredoslovenskej energetike či firme NAFTA.

V roku 2015 mal holding aktíva v hodnote 11,3 miliardy eur, holdingu medziročne vzrástli konsolidované tržby o štvrtinu na 4,57 miliardy eur. Prevádzkový zisk (EBITDA) sa zvýšil o 18 percent na 1,64 miliardy eur. V minulom prvom polroku klesol medziročne čistý zisk EPH o 9,4 percenta na 6,8 miliardy korún. Tržby vzrástli o 12,7 percenta na 64 miliárd korún. Spoločnosti, ktoré sú súčasťou EPH, zamestnávajú takmer 25 000 ľudí.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy