Američania sú v názore na NAFTA rozdelení, dohodu však podporuje takmer 50 %

Americký prezident Donald Trump označil Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA) za "najhoršiu obchodnú dohodu v histórii".

Americký prezident Donald Trump označil Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA) za „najhoršiu obchodnú dohodu v histórii“. Najnovší prieskum Gallupovho inštitútu však ukázal, že Američania sú v názore na výhodnosť či nevýhodnosť tejto dohody rozdelení.
Ako prieskum zistil, 48 % respondentov je presvedčených, že NAFTA je pre Spojené štáty dobrá vec, zatiaľ čo ďalších 46 % opýtaných má presne opačný názor. Navyše, podľa inštitútu sa postoje Američanov rokmi menili, a to podľa toho, či sú stúpencami republikánov alebo demokratov. Zatiaľ čo u stúpencov republikánov sa od roku 2000 názor na obchodnú dohodu zhoršoval, v prípade stúpencov Demokratickej strany bol vývoj opačný.
V najnovšom prieskume iba 22 % stúpencov republikánov uviedlo, že NAFTA je pre USA vhodná. Na porovnanie, v roku 2004 to bolo 40 % a v roku 2000 okolo 46 % opýtaných. Na druhej strane, v prípade stúpencov Demokratickej strany je v súčasnosti o pozitívach NAFTA presvedčených 67 % respondentov, pritom v roku 2004 takto uvažovalo 39 % a v roku 2000 okolo 49 % opýtaných.
Gallupov inštitút uskutočnil prieskum v období od 1. do 5. februára, pričom na prieskume sa zúčastnilo 1035 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy