Ceny ropy sa vrátili k rastu, cena Brentu sa zvýšila nad 56 USD

Ceny ropy dnes zaznamenali rast a pokračujú tak vo výkyvoch, keď na jednej strane na trhy pozitívne pôsobia správy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o obmedzovaní ťažby a na druhej na ne tlačia informácie o raste produkcie a zásob v USA.
Na záver minulého týždňa klesli ceny ropy približne o 1 %. Dôvodom boli správy o raste zásob ropy v USA. Aj keď rozsah rastu zaostal za odhadmi ekonómov, negatívom bolo, že išlo o rast zásob už siedmy týždeň po sebe. Za celý týždeň ale ceny ropy zaznamenali rast o vyše 1 %.
Najnovšie však trhy podporili názory ekonómov, že z pohľadu objemu išlo o najslabší rast za niekoľko mesiacov. „Ak súčasný trend slabšieho dovozu a miernejšieho rastu zásob bude pokračovať aj v ďalších týždňoch, mohlo by to znamenať, že obmedzovanie produkcie zo strany OPEC malo na trhy vplyv,“ uviedla v správe banka ANZ.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli vzrástla do 7.35 h SEČ o 41 centov na 56,40 USD (53,16 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI rovnako s aprílovým kontraktom dosiahla 54,31 USD/barel, čo znamená rast o 32 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy