Zvláštna letná prirážka: Chorvátske diaľnice zdražejú najmenej o desať percent

, ČTK Foto: SITA/AP;TASR/Roman Hanc

Vodiči, ktorí tento rok v lete pôjdu po chorvátskych diaľniciach k Jadranskému moru, sa musia pripraviť na citeľné zdraženie mýtneho. Ako píše server Večernji.hr, zdraženie bude dvojakého druhu.

V prvom kroku sa zarovnajú ceny na diaľnici vedúcej na juh do Dalmácie alebo na východ k srbskej hranici s vyššími kilometrovými sadzbami autostrády zo Záhrebu na Istriu. V letnej turistickej sezóne potom bude ešte na diaľniciach spravovaných štátnymi spoločnosťami zavedená zvláštna sezónna prirážka desať percent.

Frekventovaný úsek z chorvátskej metropoly do Splitu, ktorý dnes stojí vodiča osobného auta 174 kún (23,43 eura), tak po novom vyjde na 183 kún (24,64 eur). S letnou prirážkou bude prejazd jednej z najčastejšie využívaných častí chorvátskych diaľnic stáť 201 kún (27,06 eur).

Zmena ceny by sa nemala týkať diaľnice A2 od prechodu Macelj na slovinsko-chorvátskej hranice do Záhrebu, v ktorom drží štát menšinový podiel a kde neplatia elektronické škatuľky pre platbu mýta ENC. S nimi majú dnes vodiči v turistickej sezóne zhruba o pätinu nižšie sadzby.

Chystaným zdražením mýta, pod ktorým ešte chýba podpis premiéra Andreja Plenkovica, vláda v Záhrebe vyhovie požiadavke Svetovej banky. Tá týmto krokom podmienila poskytnutie pôžičky, ktorou Chorvátsko reštrukturalizuje dlhy z výstavby diaľnic, pohybujúce sa rádovo v miliarde eur. Minulá chorvátska vláda vedená sociálnymi demokratmi síce uvažovala o tom, že by dlhy vyriešila dlhodobým prenájmom diaľnic, tieto plány ale nakoniec neprešli.

Súvisiace články

Aktuálne správy