Volkswagen dosiahol v minulom roku čistý zisk 5,1 mld. eur

Vlaňajšie tržby Volkswagen Group sa zvýšili o 4 mld. eur na 217,3 mld. eur.

Nemecká automobilka Volkswagen sa v roku 2016 vrátila k zisku po tom, ako v predošlom roku pre emisný škandál skončila v strate. Firma informovala, že vlani dosiahla čistý zisk patriaci akcionárom v sume 5,1 mld. eur, pričom za rok 2015 vykázala čistú stratu takmer 1,6 mld. eur. „Hoci uplynulý fiškálny rok pre nás predstavoval veľké výzvy, prevádzková činnosť firmy dosiahla najlepší výkon v histórii,“ povedal generálny riaditeľ Volkswagenu Matthias Müller. Tržby VW Group sa vlani zvýšili o 4 mld. eur na 217,3 mld. eur.

Volkswagen očakáva v roku 2017 mierny rast napriek ťažkostiam vyplývajúcim z neistých globálnych ekonomických podmienok. VW informoval, že jeho vedenie navrhne vyplatenie dividend v sume 2 eurá na kmeňovú akciu. Automobilka zároveň ohlásila obmedzenie odmien manažérov. Firma uviedla, že ročný plat generálneho riaditeľa bude maximálne na úrovni 10 mil. eur a plat ďalších členov predstavenstva bude maximálne 5,5 mil. eur ročne. Nové obmedzenia by mohli zredukovať maximálne výdavky na platy manažérov až o 40 percent, uviedla spoločnosť.

Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.

Súvisiace články

Aktuálne správy