Predaj nových rodinných domov v USA v januári posilnil

Sezónne upravená ročná miera predaja bola v januári 555 tis. domov, čo bol medzimesačný rast o 3,7 % a medziročný o 5,5 %.

Predaj nových jednogeneračných rodinných domov v USA v januári vzrástol po výraznom decembrovom poklese. Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že predaj nových domov v krajine medzimesačne posilnil o 3,7 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 555 tisíc. Medziročne predaj nových domov stúpol o 5,5 percenta.

Priemerná predajná cena nového rodinného domu v USA bola v januári 360 900 USD. Podľa určitých kritérií sa ceny domov v krajine vrátili na úrovne, na ktorých kulminovali v období pred recesiou. Majitelia domov sú však v súčasnosti menej zadĺžení ako počas cenovej bubliny pred desaťročím. Ceny domov na americkom trhu smerom nahor tlačí aj obmedzená ponuka. Existujú však známky toho, že stavitelia nových domov pravdepodobne tento problém riešia. V závere januára bolo v krajine na predaj 265 tis. nových domov, čo bol medziročný rast o takmer 11 percent. 

Súvisiace články

Aktuálne správy