Nálada nemeckých exportérov je najlepšia za 3 roky

Nálada nemeckých exportérov je aktuálne najlepšia za 3 roky. Index očakávaní vývozcov pre najbližšie tri mesiace inštitútu Ifo, ktorý sa vypočítava na základe prieskumu medzi 2700 firmami, vo februári vzrástol o 2,5 bodu na 14,6 bodu.
Index „signalizuje výrazné zvýšenie exportu v 1. kvartáli. Zatiaľ sa stále neprejavil žiadny negatívny Trumpov vplyv,“ uviedol šéf Ifo Clemens Fuest. „Firmy, ktoré vyvážajú do USA, dokonca referovali o zlepšení vyhliadok.“ USA sú po Európskej únii (EÚ) druhým najväčším exportným trhom pre Nemecko.
Najoptimistickejšie boli firmy z elektrotechnického a farmaceutického priemyslu. Nárast exportu však očakáva aj čoraz viac strojárskych spoločností a stabilne pozitívne vyhliadky hlásili aj výrobcovia spotrebiteľských tovarov. Naopak, horšie vyhliadky mali výrobcovia a spracovatelia kovov rovnako ako výrobcovia zariadení na spracovanie dát.
Nemeckí exportéri zaznamenali v roku 2016 aj napriek slabému globálnemu obchodu tretí rekordný rok po sebe, keď do zahraničia predali tovary v celkovej hodnote 1,2 bilióna eur, čo bolo o 1,2 % viac než v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy