NBS upozorňuje, že aj predaj dlhopisov má svoje pravidlá

Cenné papiere je možné verejne ponúkať len po schválení prospektu Národnou bankou Slovenska.

Národná banka Slovenska (NBS) upozorňuje, že v poslednom období výrazne vzrástla aktivita rôznych subjektov, ktoré verejnosti ponúkajú možnosť nákupu dlhopisov so zaujímavým ponúkaným výnosom. “Verejne ponúkať cenné papiere, t. j. akcie a dlhopisy, je možné len po schválení prospektu cenného papiera Národnou bankou Slovenska,“ upozorňuje centrálna banka.

 

Akákoľvek fyzická alebo právnická osoba môže bez schválenia prospektu cenného papiera ponúkať cenné papiere neverejne len pri splnení podmienok. Tie ustanovuje zákon o cenných papieroch, najmä v prípade, ak je ponuka určená pre obmedzený okruh osôb (menej ako 150) alebo výlučne kvalifikovaným investorom, alebo ak ide o investíciu minimálne 100 tis. eur na jednu osobu.

Takáto neverejná ponuka je podľa NBS spojená s rizikami. “Preto by sa mali budúci investori vždy vopred uistiť, že všetky informácie o nákupe cenných papierov sú im známe a zodpovedajú ich zámerom, finančným cieľom a možnostiam a ich rizikovému profilu,“ dodala centrálna banka.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy