Nálada v českej ekonomike sa vo februári zhoršila

Súhrnný indikátor dôvery v českom hospodárstve oproti januáru oslabil o 1,2 bodu na hodnotu 98 bodov.

Celková dôvera v českú ekonomiku sa vo februári zhoršila. Súhrnný indikátor dôvery oproti januáru oslabil o 1,2 bodu na hodnotu 98 bodov. Ukazovateľ dôvery podnikateľov sa medzimesačne znížil o 1,1 bodu na úroveň 95,9 bodu. Indikátor nálady spotrebiteľov sa v porovnaní s predošlým mesiacom zhoršil o 1,8 bodu na 108,2 bodu. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Index dôvery podnikateľov v českom priemysle vo februári medzimesačne klesol, a to o 1,5 bodu na 96,5 bodu. Podnikatelia v priemysle predpokladajú, že v najbližších troch mesiacoch sa mierne zníži tempo rastu výrobnej činnosti. V českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa dôvera podnikateľov vo februári medzimesačne zhoršila a index, ktorý ju mapuje, oslabil o 1,4 bodu na úroveň 96 bodov. Zhoršili sa totiž očakávania v odvetví, pokiaľ ide o vývoj v najbližších šiestich mesiacoch.

V českom sektore obchodu sa indikátor dôvery oproti januáru znížil len mierne, a to o 0,3 bodu na hodnotu 104 bodov. Podnikatelia v obchode totiž v najbližších troch mesiacoch neočakávajú výrazné zmeny. Celková dôvera v českom odvetví stavebníctva sa vo februári zlepšila a index, ktorý ju odzrkadľuje, medzimesačne stúpol o 4,7 bodu na 79,7 bodu. Podnikatelia v stavebníctve totiž očakávajú výrazné zlepšenie vývoja ekonomickej situácie v najbližších troch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy