Royal Bank of Scotland vlani ešte prehĺbila svoju stratu

Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) aj vlani vykázala stratu, už deviaty rok po sebe, a oveľa väčšiu ako v predchádzajúcom roku. Dôvodom boli náklady na reštrukturalizáciu a vyššie výdavky na právne spory. Banka, ktorú musel pred deviatimi rokmi zachraňovať štát pred krachom, za čo v nej získal kontrolný podiel, zároveň oznámila, že zredukuje svoje výdavky o ďalších 750 miliónov libier.
Čistá strata RBS sa v roku 2016 prudko zvýšila na 6,96 miliardy GBP (8,22 miliardy eur), čo je viac ako trojnásobok straty 1,98 miliardy GBP v roku 2015. Tržby banky vlani klesli o 2 % na 12,6 miliardy GBP.
Trhy veľkú stratu očakávali, keďže banka už predtým avizovala, že si musela odložiť bokom ďalšie miliardy libier na právne spory a odškodné za zavádzanie klientov v USA pri predaji toxických hypotekárnych papierov pred vypuknutím krízy v roku 2008. A ďalších 2,1 miliardy GBP minula na reštrukturalizáciu.
Bez zarátania výdavkov na pokuty, právnikov a reštrukturalizáciu dosiahla RBS prevádzkový zisk 4,2 miliardy GBP, čo je o 4 % viac ako predvlani.
Banka zrevidovala svoje finančné ciele a oznámila, že zredukuje výdavky, tak aby ich pomer k príjmom do roku 2020 dosiahol 50 %. V roku 2018 by sa chcela konečne vrátiť k zisku.
Britskí daňoví poplatníci umožnili banke prežiť nástup finančnej krízy v roku 2008 záchrannou injekciou vo výške 45 miliárd libier. RBS sa dostala do ťažkostí najmä v dôsledku prehnane expanzívnej politiky vtedajšieho šéfa Freda Goodwina, súčasťou ktorej bola aj kúpa holandskej banky ABN Amro. Nástup finančnej krízy jej pozíciu ešte zhoršil a banka musela požiadať vládu o pomoc. Tá za to získala 80-% podiel v RBS, ktorý doteraz znížila na 70 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy