Čo spôsobili negatívne sadzby: Švédsko sa sťažuje, že vyberá priveľa na daniach

, financila times Foto: thinkstock;SITA/AP

Švédska vláda má neobvyklý problém, vyberá príliš veľa daní. Daňové preplatky pomáhajú vytvárať rozpočtový prebytok.

Záporné úrokové sadzby spôsobili, že platenie aj tých najvyšších daní na svete je oveľa menej bolestivé. Firmy aj jednotlivci sa zbavujú hotovosti a odovzdávajú ju štátu, aby o svoje peniaze neprišli. Údaje publikované v stredu ukázali, švédska vláda vytvorila prebytok rozpočtu vo výške 85 miliárd švédskych korún, (9,5 miliardy USD) v minulom roku. Z toho približne 40 miliárd pochádza z daňových preplatkov. Vláda bude musieť vrátiť viac ako 3,5 miliardy podnikom a jednotlivcom, ktorí zámerne zaplatili príliš veľa v daniach za rok 2016.

Vláda chce odradiť od zámerného platenia vyšších súm,  ale úradníci pripustili, že jej úsilie pravdepodobne nebude stačiť. "Nemôžeme robiť nič , je to jednoducho dôsledok súčasných úrokových sadzieb," vyhlásil Marten Bjellerup, z prognostického úradu.

Platby sú nezamýšľaným dôsledkom snahy švédska centrálnej banky naštartovať infláciu v miestnej ekonomike znížením úrokovej sadzby pod nulu, čo urobila pred dvoma rokmi.

Zatiaľ čo bankové úrokové sadzby klesli do negatívneho pásma, švédske daňové pravidlá hovoria o tom, že prebytok vkladov na platobných účtoch daňových poplatníkov aj naďalej úročia minimálne 0,56 percentami ročne, čo vedie mnohých k tomu, že ich využívajú ako provizórne bankové účty.

Väčšina vlád by s radosťou prijala ročný prebytok rozpočtu, ktorý by dvojnásobne presiahol prognózy. Ale Štokholm sa sťažuje, že takéto "nedobrovoľné pôžičky" od rezidentov vyjdú asi o 800 miliónov korún viac, než za čo by si v roku 2016 a 2017 požičiavali peniaze za obvyklé trhové ceny.

S podobným problémom rátajú aj vo Švajčiarsku, federálna vláda tam zaviedla záporné sadzby v roku 2015. Olle Holmgren, hlavný stratég  švédskej dlhovej agentúry povedal, že nepredvídateľné preplatky "vytvoria mierny problém pre dlhovú agentúru". "Vopred neviete, ako dlho tieto platby zostanú na účte, čo znamená, že ak sú tieto prostriedky stiahnuté musíte si nájsť iný spôsob financovania. Dá sa to riešiť, ale vytvára sa tým nový prvok neistoty v rozpočte. A v procese pôžičiek."

Vláda už odstránila úrokové sadzby na daňových vkladov, ale štátny dlhová agentúra očakáva, že dokonca aj nulová sadzba bude pre firmy atraktívna. Štokholmská medzibanková úroková sadzba, ktorú dlhová agentúra používa, je v negatívnom pásme od marca 2015. Holmgren menoval celý rad firemných klientov, ktorí "uviedli, že majú v úmysle udržať vyššie prebytky na svojich daňových účtoch, aj po tejto zmene."

Bohužiaľ, je len malá šanca, že problém zmizne v dohľadnom čase. Na svojom ostatnom zasadnutí minulý týždeň, zástupcovia centrálnej banky vyhlásili, že v krátkodobom horizonte je väčšia pravdepodobnosť pre znižovanie sadzieb ďalej do záporných hodnôt, než na ich zvýšenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy