Kto skôr: Nezhody Bruselu a ECB o tom, ako zachrániť najstaršiu banku na svete

, FT Foto: SITA/AP

O problémovej Banca Monte dei Paschi di Siena, najstaršej nepretržite fungujúcej banke na svete, nie je od konca minulého roka príliš počuť. Denník The Financial Times prišiel s tvrdením, že plán na rekapitalizáciu banky sa zadrháva, lebo sa Európska komisia nedokáže dohodnúť s Európskou centrálnou bankou na postupe ohľadom schvaľovania štátnej pomoci.

O štátnej pomoci sa rozhodlo po tom, čo Monte dei Paschi nedokázala zohnať päťmiliardový rekapitalizačný balíček od súkromných investorov. Jedným z najväčších prispievateľov mal byť katarský vládny fond, ktorý sa však nakoniec rozhodol, že sa záchrany nezúčastní.

Podľa regulácie bude podobu talianskej štátnej pomoci musieť schváliť Európska komisia, čo môže podľa vyjadrenia predstaviteľa talianskeho ministerstva financií Fabrizia Paganiho pre agentúru Reuters zabrať aj niekoľko mesiacov.

Denník The Financial Times priniesol informáciu o tom, že za pomalý proces môžu nezhody medzi Európskou centrálnou bankou, ktorá je regulátorom banky, a Európskou komisiou, ktorá schvaľuje štátnu pomoc. Konkrétne má ísť o nesúhlas ohľadom formálnych postupov. ECB údajne presadzuje, že Brusel musí najprv schváliť reštrukturalizáciu a štátnu pomoc, než sa vyjadrí k tomu, koľko banka vlastne na "zalepenie dier" potrebuje. Európska komisia sa však vraj naopak domnieva, že ECB musí najprv detailne objasniť a vysvetliť akú výšku má rekapitalizačný balík mať, až potom ho bude môcť Brusel schváliť.

Európske banky by podľa pravidiel nemal zachraňovať štát bez toho, aby sa na záchrane nepodieľali aj veritelia banky. Tento mechanizmus má chrániť daňových poplatníkov na úkor držiteľov dlhopisov banky. Svoj zámer však táto regulácia v prípade Monte dei Paschi nemôže úspešne splniť, pretože medzi jej veriteľov často patria aj drobní talianski investori. To zo štátnej pomoci robí politicky kontroverzný krok. Aj tu sa dá hľadať zdroj nezhôd medzi ECB a Komisiou. Zatiaľ čo komisia má záujem minimalizovať politický vplyv štátnej pomoci, ECB chce v eurozóne zaistiť maximálnu finančnú stabilitu a strasti daňových poplatníkov a veriteľov banky ju nezaujímajú.

Podľa posledných vyjadrení banka podľa ECB potrebuje až 8,8 miliardy eur oproti piatim miliardám spomínaných ešte na sklonku minulého roka. Taliani s Komisiou intenzívne vyjednávajú, ale formálne plán na štátnu záchranu banky ešte nepredložili, podľa FT by sa tak mohlo udiať na jar. Obchodovanie s akciami Monte dei Paschi bolo na milánskom parkete prerušené na sklonku roka 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy