Predaj starších domov v USA dosiahol v januári takmer 10-ročné maximum

Po poklese na záver minulého roka sa predaj starších domov v Spojených štátoch vrátil k rastu, pričom dosiahol najvyššiu úroveň za takmer 10 rokov. Uviedla to dnes americká Národná asociácia realitných maklérov (NAR), podľa ktorej k tomu prispelo najmä zlepšovanie situácie na trhu práce, rast miezd a zvyšujúca sa dôvera spotrebiteľov. Navyše, podľa NAR mohli rast podporiť aj obavy, že úrokové sadzby na hypotekárne úvery budú pokračovať v ďalšom raste, a tak záujemcovia o kúpu domu tieto aktivity urýchľujú.
Podľa NAR sa predaj starších domov v Spojených štátoch zvýšil v januári medzimesačne o 3,3 % na sezónne upravenú ročnú mieru 5,69 milióna. V decembri zaznamenal predaj pokles o 1,6 % na nahor revidovaných 5,51 milióna domov. Výsledok je lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom predaja na 5,54 milióna z pôvodne uvádzanej decembrovej hodnoty 5,49 milióna domov.
Navyše, predaj starších domov dosiahol v januári najvyššiu hodnotu od februára 2007, keď predaj predstavoval 5,79 milióna jednotiek. Vysoký dopyt po nehnuteľnostiach viedol k rastu strednej ceny domu. Tá v januári dosiahla 228.900 USD (217.730 eur), čo oproti rovnakému mesiacu minulého roka predstavuje rast o 7,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy