Američania v januári kupovali staršie domy najrýchlejším tempom od roku 2007

Americké Národné združenie obchodníkov s nehnuteľnosťami uviedlo, že predaj starších domov v krajine minulý mesiac stúpol o 3,3 % na sezónne upravenú ročnú mieru 5,69 mil. bytových jednotiek.

Američania v januári napriek rastu úrokov pri hypotekárnych úveroch nakupovali staršie domy najrýchlejším tempom od roku 2007. Predaj starších domov v USA minulý mesiac posilnil o 3,3 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 5,69 mil. bytových jednotiek. Informovalo o tom v stredu americké Národné združenie obchodníkov s nehnuteľnosťami (NAR).

Úroky pri hypotekárnych pôžičkách sa v USA zvyšujú od prezidentských volieb. Investori totiž očakávajú, že redukcia daní, deregulácia a výdavky na infraštruktúru zrýchlia ekonomický rast, čo smerom nahor posunie infláciu. Priemerné úroky pri tridsaťročných hypotekárnych úveroch s fixnou úrokovou sadzbou boli minulý týždeň podľa údajov spoločnosti Freddie Mac vo výške 4,15 percenta. Sú tak podstatne vyššie v porovnaní s priemerom za minulý rok, ktorý bol na úrovni 3,65 percenta.

Stabilné pribúdanie nových pracovných miest, mierny rast zárobkov a zvyšujúca sa spotrebiteľská dôvera však podporujú nákupy domov. Predpokladá sa, že časť kupujúcich pravdepodobne urýchľuje nákup domu, aby to stihli pred ďalším rastom úrokov z hypoték. Silný dopyt posúva mediánovú cenu starších domov v USA nahor a medziročne stúpla o 7,1 percenta na 228 900 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy