Taliansko by mohlo čeliť postihu zo strany EK pre nadmerný deficit

Európska komisia vyzvala taliansku vládu, aby prijala dodatočné opatrenia, ktoré budú znamenať úspory na úrovni 0,2 percenta hrubého domáceho produktu.

Európska únia upozornila Taliansko, že by mohlo čeliť disciplinárnemu konaniu, pretože nepodniklo dostatočné opatrenia na zníženie verejného dlhu na odporúčanú úroveň. Európska komisia vo výročnej analýze ekonomík členských krajín EÚ vyzvala taliansku vládu, aby prijala dodatočné opatrenia, ktoré budú znamenať úspory na úrovni 0,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici v stredu povedal, že Taliansko neredukuje svoj verejný dlh v súlade s dohodnutým harmonogramom. Očakáva sa, že verejný dlh krajiny sa zvýši na úroveň zhruba 133 percent HDP. Konštatoval však, že akákoľvek takzvaná „procedúra nadmerného deficitu“ bude závisieť od obsahu jarnej ekonomickej prognózy Európskej komisie. Talianskej ekonomike sa v posledných rokoch nedarí rozbehnúť, pričom ju zaťažujú obavy o jej bankový sektor a politická neistota.

Z analýzy ekonomík členských krajín EÚ vyplýva, že vo väčšine členských štátov sa vďaka hospodárskemu oživeniu znížila miera nezamestnanosti, hoci sa naďalej nachádza na úrovniach spred krízy. Hĺbkové skúmania ukazujú, že sa upravili vysoké deficity bežného účtu. Niektoré riziká však pretrvávajú a finančný sektor v niektorých členských štátoch zaťažuje veľký objem nesplácaných úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy