Hotelová skupina AccorHotels vykázala za minulý rok rekordný zisk

Hotelová skupina AccorHotels oznámila za minulý rok rekordný prevádzkový zisk. Prispelo k tomu znižovanie nákladov, ako aj zvýšený dopyt v Nemecku, Británii a na trhoch východnej Európy. Ten dokázal vykompenzovať aj slabší záujem na francúzskom trhu, pod ktorý sa hlavnou mierou podpísali teroristické útoky.
Najväčšia hotelová skupina v Európe a šiesta najväčšia na svete informovala, že zisk pred úrokmi a daňami (EBIT) vzrástol v roku 2016 o 4,6 % na rekordných 696 miliónov eur. Tržby sa zvýšili o 0,9 % na 5,6 miliardy eur a čistý zisk dosiahol 266 miliónov eur, čo znamená rast o 8,1 %.
Skupinu podporili najmä trhy Nemecka, východnej Európy a Británie, keď napríklad v Británii sa tržby zvýšili o 4,3 %. Naopak, vo Francúzsku klesli o 2,8 %. Podľa analytikov sa pod to podpísali takmer výhradne teroristické útoky, pričom v samotnom Paríži klesol hlavný ukazovateľ v hotelovom biznise, ktorým je RevPAR (výnos na izbu), až o 13,2 %.
Spoločnosť, ktorá prevádzkuje viac než 4000 hotelov viacerých značiek, od značky Ibis až po luxusnú značku Sofitel, oznámila výsledky len deň po tom, ako rozhodla, že do jej správnej rady zasadne bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Ten bude zodpovedný za oblasť medzinárodnej stratégie.
Okrem toho uviedla, že pokračuje v pláne predaja svojej realitnej divízie HotelInvest. Predaj plánuje zrealizovať do polovice júla, pričom v divízii si pravdepodobne ponechá 30 %. Získané financie plánuje využiť na ďalšiu expanziu, ako aj na zvládanie tlakov zo strany konkurenčných spoločností, napr. Airbnb.

Súvisiace články

Aktuálne správy