Daimler buduje pri Moskve automobilku za vyše 250 miliónov eur

Nemecký koncern Daimler buduje v priemyselnom parku Esipovo pri Moskve automobilku Mercedes. Projekt sa rozhodol realizovať aj napriek tomu, že ruský trh s osobnými vozidlami už niekoľko rokov oslabuje.
Automobilka bude stáť vyše 250 miliónov eur. Prvé autá by mala dodať na trh v roku 2019. Pri plnom výkone sa ich v nej bude montovať vyše 20.000 ročne. Pôjde o modely SUV a mercedesy triedy E. V závode vznikne 1000 pracovných miest.
Vedenie Daimleru v utorok (21. 2.) uviedlo, že svojím závodom v Rusku chce byť bližšie k zákazníkom a súčasne ním posilní svoju globálnu konkurencieschopnosť.
Markus Schäfer, šéf výroby koncernu povedal, že Daimler pokladá Rusko – tak ako v minulosti – za jeden z najsilnejších trhov pre svoje mercedesy.
Predaj osobných vozidiel klesá v Rusku štyri roky. Upadol už o 11 %.
Vlani sa zo skupiny prémiových vozidiel dostalo na ruské cesty najviac mercedesov. Tento úspech dosiahla nemecká automobilka už štvrtý rok po sebe.
Sankcie Západu uvalené na Rusko za jeho angažovanosť na Ukrajine vyvolali v krajine hospodársku krízu. Avšak teraz sa objavujú signály, že sa Rusko začína z nej dostávať. Európske podnikateľské združenie AEB konštatovalo, že k prekonávaniu krízy dochádza v súvislosti s rastom ceny ropy na globálnom trhu a so štátnou podporou úverov. Združenie predpokladá, že sa odbyt áut v tomto roku zvýši medziročne o 4 % na 1,48 milióna kusov.
Moskovský región podľa jeho šéfa Andreja Vorobjova očakáva, že sa v ňom rozhodne podnikať ešte viac zahraničných podnikov.

Súvisiace články

Aktuálne správy