Zamestnávatelia by už nemuseli mať zmluvy s pracovnou zdravotnou službou

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje, aby zo zákona vypadla povinnosť zamestnávateľov zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu zamestnancom zaradeným v nízkych rizikových skupinách

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zmeny pri zabezpečovaní pracovnej zdravotnej služby. Plánuje totiž zjednodušiť povinnosti pre zamestnávateľov a znížiť ich finančné a administratívne zaťaženie. Po novom už nebudú musieť zabezpečiť pre svojich zamestnancov zaradených do prvej a druhej kategórie pracovnú zdravotnú službu trvalým zmluvným vzťahom, ako to bolo doteraz. Zdravotné riziko sa v tomto prípade bude na pracovisku hodnotiť jednorazovo, opakovane sa vykoná len pri podstatnej zmene zdravotného rizika v pracovnom prostredí. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Hodnotenie zdravotného rizika môže vypracovať  lekár s určenou špecializáciou, verejný zdravotník  alebo tím pracovnej zdravotnej služby. „V prípade, že na pracovisku dôjde k zmenám v pracovných rizikách, bude potrebné opätovné posúdenie odborne spôsobilou osobou,“ vysvetlil minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Zruší sa vykonávanie činnosti pracovnej zdravotnej služby bezpečnostným technikom, autorizovaným bezpečnostným technikom alebo bezpečnostno-technickou službou pre zamestnancov, ktorí vykonávajú práce zaradené do prvej alebo druhej kategórie. Dôvodom je, že uvedení bezpečnostní technici nemajú dostatočné odborné vzdelanie na vykonávanie identifikácie a posudzovania zdravotných rizík pri práci v súvislosti so zdravím, teda s prevenciou chorôb z povolania a ochorení súvisiacich s prácou.

Prvá kategória definuje, že s výkonom danej práce v danom prostredí nie je spojené riziko poškodenia zdravia zamestnanca. Pri druhej kategórii vzhľadom na riziko nie je síce predpoklad poškodenia zdravia, ale nedá sa vylúčiť nepriaznivá odpoveď organizmu na záťaž faktormi práce a pracovného prostredia. 

Zmeny sú súčasťou návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Navrhovaná legislatíva vstupuje do medzirezortného pripomienkového konania, rokovať bude o nej ešte vláda a parlament. Ak sa navrhovaná legislatíva schváli, zmeny by mali začať platiť v druhej polovici tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy