HDP Británie v 4. kvartáli vzrástol viac, ako signalizoval odhad

Britská ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka rástla rýchlejšie ako naznačovali predbežné výsledky. Pomohli jej spotrebiteľské výdavky aj export, ktoré zmiernili negatívny vplyv poklesu firemných investícií. Oznámil to dnes britský štatistický úrad ONS.
Podľa spresnených údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) Británie v období október až december 2016 medzikvartálne zvýšil o 0,7 %, nie o 0,6 %, ako uvádzal pôvodný rýchly odhad. V predchádzajúcom 3. štvrťroku stúpol HDP o 0,6 %.
V medziročnom porovnaní naopak ekonomika vzrástla o niečo menej, a to o 2 %, rovnako ako v 3. kvartáli. Rýchly odhad pritom signalizoval, že sa tempo rastu zrýchli na 2,2 %.
Štatistici tiež revidovali smerom nadol údaje za celý rok. Podľa spresnených výsledkov sa výkon ostrovného hospodárstva vlani zvýšil o 1,8 %, a nie o 2 %. To je slabší výsledok ako v roku 2015, keď britská ekonomika expandovala o 2,2 %.
Tvorba hrubého fixného kapitálu v 4. kvartáli stagnovala na úrovni 78 miliárd libier (91,92 miliardy eur), firemné investície pritom klesli o 1 % na 43,5 miliardy GBP.
Výkon sektora služieb sa v 4. kvartáli zvýšil o 0,8 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, a to najmä vďaka službám zameraným na spotrebiteľov.
Spresnené výsledky za 4. kvartáli potvrdili, že britské hospodárstvo po júnovom referende o brexite ťahal najmä domáci dopyt. Ten sa však podľa viacerých ekonómov môže tento rok spomaliť. Dôvodom sú stúpajúce spotrebiteľské ceny, ktoré brzdia rast výdavkov domácností.

Súvisiace články

Aktuálne správy