Medziročná inflácia v eurozóne aj v celej EÚ sa zrýchlila

V januári sa ceny v eurozóne medziročne zvýšili o 1,8 % po decembrovom raste o 1,1 %, v rámci celej EÚ posilnili o 1,7 % po decembrovom zvýšení o 1,2 %. Na Slovensku ceny stúpli o 0,9 %, čiže zrýchlili medziročný rast po decembrovom zvýšení o 0,2 %.

Medziročná inflácia v eurozóne v januári posilnila na úroveň 1,8 percenta z decembrových 1,1 percenta. V rámci celej Európskej únie sa medziročná inflácia v januári tiež zrýchlila, a to na úroveň 1,7 percenta z decembrových 1,2 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku bola januárová inflácia miernejšia ako priemer EÚ, a to vo výške 0,9 %, keď ceny zrýchlili medziročný rast po decembrovom zvýšení o 0,2 %.

Najnižšiu medziročnú infláciu v januári evidovali v Írsku (0,2 %), Rumunsku (0,3 %) a v Bulharsku (0,4 %). Najvyššiu medziročnú infláciu v januári mali v Belgicku (3,1 %), Lotyšsku a Španielsku (zhodne 2,9 %) a v Estónsku (2,8 %).

V rámci eurozóny medziročnú infláciu smerom nahor posunulo najmä zdraženie pohonných hmôt, ktoré k nej prispelo hodnotou 0,5 percentuálneho bodu. Nasledovali ceny vykurovacích olejov a zeleniny, ktoré inflácii pridali po 0,14 percentuálneho bodu. Nadol celkovú infláciu v eurozóne posúvalo najmä zlacnenie plynu, ktoré jej ubralo 0,08 percentuálneho bodu a zníženie cien telekomunikácií s dopadom na úrovni – 0,09 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy