JPMorgan: Ak Le Penová vyhrá francúzske voľby, nemecké akcie pôjdu hore

, CNBC;J&T Banka Foto: SITA/AP

Nemecké akcie by mohli predstavovať bezpečný prístav v rámci eurozóny uprostred nadchádzajúcej politickej neistoty. Dokonca by mohli výraznejšie posilniť, ak by sa podarilo zvíťaziť antiimigračnej krajne pravicovej francúzskej prezidentskej kandidátke, Marine Le Penovej v májových voľbách. Myslí si to tím stratégov JPMorgan.

"Veríme, že nemecké akcie budú relatívne bezpečným prístavom v eurozóne počas volieb. Budú ťažiť z pretrvávajúcej neistoty , v prípade ak zvíťazí Le Penová," uviedli analytici JPMorgan vo svoje poznámke klientom. "Nemecké akcie výrazne prekonali zvyšok regiónu počas krízy v roku 2011, kedy sa euro prepadlo rovnako ako spready na periférii." Na začiatku augusta 2011 v rámci intervencie na záchranu eurozóny ECB nakupovala dlhopisy zadlžených krajín, najskôr portugalské a írske, neskôr talianske a španielske, aby znížila ich výnosy, ktoré sa kvôli obavám o tamojšie verejné financie dostali na nové rekordy, čo prispelo k zhoršenie dlhovej krízy v eurozóne.

U investorov prevláda nervozita pred plánovanými voľbami v Holandsku, Francúzsku a Nemecku po tom, čo už nie je úplne jednoznačné predvídať výsledky po tom, čo sa odohralo vo Veľkej Británii a USA. Konkrétne hroziace politické riziko predstavujú vyhliadky francúzskej kandidátky Marine Le Penovej. Líderka Národného frontu v súčasnosti vedie v najnovších prieskumoch verejnej mienky. Le Penová prisľúbila vyjednať pre Francúzsko podmienky členstva v Európskej únii, pokiaľ bude zvolená za prezidenta, hoci jej výsledné šance na úspech sa zdajú byť obmedzené.

Nemecký index DAX sa v úvode obchodovania vyšvihol nad 12 000 bodov, čo je najviac od apríla 2015, informuje agentúra Reuters.

Nemecké akcie by mali naďalej profitovať z rastúcej inflácie a zlepšujúcej sa ekonomiky napriek voľbám naplánovaných na nadchádzajúce mesiace. Stratégovia najväčšej banky na Wall Street poukazujú na nedávny rast v globálnych ekonomických dátach ako dôvod, že to povzbudí investorov k nákupu nemeckých akcií. "Nemecko patrí k najväčším je príjemcom oživenia globálneho obchodu," píše tím akciových stratégov JPMorgan.

Rast podnikateľskej činnosti v eurozóne vo februári bol skutočne prudký, dosiahol najvyššiu úroveň za takmer šesť rokov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu služieb a výrobných odvetví IHS Markit zverejnenej v utorok.

Nemecký kompozitný PMI (Index nákupných manažérov) vo februári rástol rovnako. S výkonom 56,1 pokoril trojročné maximá. Podľa predbežnej správy sa zvýšil z januárového štvormesačného dna na úrovni 54,8.


 

Nárast preferencií Marie Le Penovej hýbe aj eurodolárom. Postupne kurz tohto menového páru klesá smerom k hodnote 1,0500 EURUSD.

Euro sa oslabilo, keď trhy vidia rast pravdepodobnosti marcového zvýšenia sadzieb Fedom pričom na spoločnú európsku menu začali opäť vo väčšom vplývať faktory politických rizík najmä pred francúzskymi prezidentskými voľbami. Prieskumy hovoria, že v druhom kole volieb by síce extrémistku Marine Le Penovú porazil aj Francois Fillon, kandidát pravice aj nezávislý Emmanuele Macron, no ich náskok pred kandidátkou Národného Frontu klesá. Navyše rastie šanca, že do druhého kola by sa mohol dostať kandidát ľavice, ktorý by antisystémovú Le Penovú poraziť nemusel.

Súvisiace články

Aktuálne správy