Nemeckým podnikateľom sa vo februári nečakane zlepšila nálada

Nemeckým podnikateľom sa tento mesiac prekvapujúco zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla na rovnakú úroveň ako v decembri, keď dosiahla 33-mesačné maximum. To je ďalší z ukazovateľov, ktorý signalizuje, že podnikatelia z najväčšieho hospodárstva eurozóny s optimizmom hodnotia jeho rastové vyhliadky.
Podľa najnovšieho prieskumu mníchovského inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo) sa index podnikateľskej dôvery v Nemecku vo februári zvýšil na 110 bodov z januárových 109,9 bodu. Analytici pritom odhadovali, že hodnota indexu naopak klesne na 109,6 bodu.
Aj index očakávaní podnikateľov, ktorý vyjadruje ich optimizmus (alebo naopak pesimizmus) v súvislosti s vývojom situácie v nemeckej ekonomike v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa vo februári zvýšil na 104 bodov zo 103,2 bodu v januári, zatiaľ čo analytici predpovedali, že klesne na 103 bodov. Februárová hodnota tohto ukazovateľa je najvyššia od augusta 2011.
Podľa šéfa Ifo Clemensa Fuesta februárové výsledky ukazujú, že nemecká ekonomika sa po opatrnom štarte v úvode roka „vrátila na trať“.

Súvisiace články

Aktuálne správy