Historický moment: Burzu v Saudskej Arábii povedie prvýkrát žena

, bloomberg FotoSITA/AP

Saudskoarabskú burzu Tadawul povedie prvýkrát v histórii žena. Stane sa ňou šéfka investičnej banky NCB Capital Sarah Al Suhaimi. V krajine, kde ženy stále nemôžu šoférovať auto a tretina z nich nepracuje, prebiehajú pozvoľné zmeny smerujúce k rodovej rovnosti.

Suhaimi sa ujme vedenia najväčšej burzy na Strednom východe v marci, zároveň si chce udržať súčasnú pozíciu v NCB Capital.

Oznámenie o jej nominácii prišlo po pondelkovom vymenovaní Ranie Mahmound Nashar do vedenia bankovej skupiny Samba, jednej z najväčších v krajine. Nashar má takmer dvadsať rokov skúseností vo finančnom sektore a predtým pracovala na rôznych pozíciách v rámci skupiny, uviedla agentúra Bloomberg.

Vymenovanie žien do najvyšších pozícií vo finančnom sektore je pre Saudskú Arábiu dôležitým krokom na ceste k rodovej rovnosti a súvisí s takzvaným Národným transformačným plánom, ktorý má rozvíjať tamojšie hospodárstvo a zbaviť ho závislosti na rope.

Suhaimi, absolventka Harvardu, bola v roku 2013 vymenovaná spolu s ďalšími 16 nominantmi za členku poradenského výboru burzy. Jej otec Jammaz Al Suhaimi stál do roku 2006 na čele Úradu pre kapitálový trh.

Suhaimi povedie najväčšiu burzu arabského sveta v čase, keď sa krajina snaží prilákať viac zahraničných investícií. Budúci rok uvedie na burzu obriu štátnu ropnú spoločnosť Saudi Aramco, čo bude najväčší úpis akcií v histórii.

Súvisiace články

Aktuálne správy