Portugalsko vrátilo už polovicu úveru, ktorý má od MMF

Portugalský rezort financií uhradil Medzinárodnému menovému fondu 1,7 mld. eur, ktoré boli splatné až v roku 2019. Krajina tak fondu vrátila už 13 mld. eur.

Portugalská vláda splatila Medzinárodnému menovému fondu (MMF) už polovicu peňazí, ktoré od neho dostala v roku 2011 v rámci núdzovej pomoci. Ministerstvo financií Portugalska v pondelok večer informovalo, že minulý týždeň vrátilo fondu 1,7 mld. eur, ktoré boli splatné až v roku 2019. Znamená to, že krajina fondu vrátila už 13 mld. eur. Portugalské ministerstvo financií uviedlo, že predčasné splácanie úverov je dôkazom toho, že krajina je finančne opäť zdravá.

Portugalsko bolo v roku 2011 na pokraji bankrotu, keďže v dôsledku finančnej krízy malo k dispozícii necelých 400 mil. eur. Európska únia spoločne s MMF krajine poskytla núdzovú pomoc v sume 78 mld. eur. Predčasné splácanie týchto úverov znamená, že Portugalsko zaplatí menej na úrokoch.

Minulý týždeň portugalský minister financií Mário Centeno informoval, že rozpočtový deficit krajiny za rok 2016 bol maximálne na úrovni 2,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Bol tak pohodlne pod úrovňou 2,5 percenta HDP, na ktorej sa Lisabon dohodol s Európskou úniou. Krajina tak zredukovala schodok rozpočtu na najnižšiu úroveň za vyše 40 rokov napriek varovaniam, že jej politika zameraná na rušenie úsporných opatrení by mohla znamenať finančnú katastrofu.

Súvisiace články

Aktuálne správy