Španielsko do roku 2050 vypadne zo skupiny 25 najväčších svetových ekonomík

Španielsko v priebehu troch dekád vypadne zo skupiny 25 najväčších svetových ekonomík. Predbehnú ho viaceré transformujúce sa ekonomiky. Vyplýva to z najnovšej správy poradenskej a prieskumnej spoločnosti PwC, ktorú zverejnil denník El País.
Podľa prognózy PwC, ktorá sa opiera o čísla Medzinárodného menového fondu (MMF), Španielsko v nasledujúcich 15 rokoch klesne zo súčasnej 16. priečky v rebríčku 25 najväčších svetových ekonomík na 17. miesto a postupne do roku 2050 vypadne z prvej dvadsaťpäťky a obsadí 26. priečku. Vyššie pozície medzitým zaujmú mnohé z dnešných transformujúcich sa ekonomík.
Správa o stave sveta v roku 2050 okrem iného predpovedá, že priemerné tempo rastu siedmich najväčších transformujúcich sa ekonomík (E7: Čína, India, Indonézia, Brazília, Rusko, Mexiko a Turecko) v tom čase môže až dvojnásobne prekročiť rast G7, skupiny siedmich najvyspelejších ekonomík (Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Nemecko, USA, Británia a Kanada).
Čo sa týka Európy, podiel súčasných 27 štátov Európskej únie (EÚ) bez Británie na globálnom hrubom domácom produkte (HDP), môže do roku 2050 klesnúť na menej ako 10 %. Bude tak nižší ako podiel Indie.
Odborníci pritom vychádzali z predpokladaných demografických trendov, kapitálových investícií, úrovne vzdelania a technologického pokroku pri odhade hospodárskeho rastu v polovici tohto storočia.
V závere správy však zdôraznili, že ich prognóza síce počíta s viac ako zdvojnásobením veľkosti svetovej ekonomiky, ale len za predpokladu, že štáty budú pokračovať v doterajšej pro-rastovej hospodárskej politike, bez ochranárskych opatrení. A prognóza nepočíta ani so žiadnymi katastrofickými scenármi.
Európa sa pritom pripravuje na začiatok brexitu a na kontinente narastá vplyv populistov, ktorí môžu ohroziť budúcnosť EÚ. A v USA zase nový prezident Donald Trump tlačí na zavedenie opatrení na ochranu amerického trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy