Akcie strácajú lesk, investori siahajú po fľašiach

, Bloomberg Foto: TASR/AP

Globálne zotavenie akcií ženie niektorých investorov k alkoholu, aj keď trocha iným spôsobom, než by to mohlo vyznieť, napísala agentúra Bloomberg.

Ceny kvalitných vín sa vyšplhali na najvyššie hodnoty od októbra 2011 vďaka špekuláciám, že ceny akcií pohybujúce sa blízko rekordných maxím sú pripravené k poklesu. Víno a fondy, ktoré ho kupujú, sú na tom po rozhodnutí Británie opustiť Európsku úniu a po víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách podobne ako zlato, teda ako uchovávateľ hodnoty v neistých časoch.

"Priaznivé makroekonomické podmienky, obmedzené dodávky a robustný dopyt budú aj naďalej riadiť trh," povedal investičný manažér londýnskeho fondu Wine Investment Fund Chris Smith. "Ceny pre väčšinu kupujúcich vyzerajú byť z historického hľadiska nízke," dodal. Čistá hodnota aktív fondu vlani dosiahla 248 miliónov libier. Slabšia libra zlacňuje pre zahraničných investorov kontrakty na víno stanovené v britskej mene a zvyšuje hodnotu indexu sledujúceho ceny najvyhľadávanejších vín. Na trh sa tiež vrátili čínski investori.

Hlavný index odvetvia kvalitného vína Liv-ex Fine Wine 100, ktorý predstavuje pohyb cien 100 najvyhľadávanejších kvalitných vín, rastie už 14 mesiacov za sebou, čo je jeho najdlhší rast od júna 2010. Vlani stúpol o 25 percent. Prekonal tak hlavný index britských akcií FTSE 100, ktorý vzrástol o 19 percent. Index vín má podľa Smitha priestor k ďalšiemu rast o 18 percent, čím sa dostane na vrchol z polovice roka 2011.

Analytik HSBC Holdings Charles Boulton však upozorňuje, že fondy zamerané na víno nie sú pre každého a nie sú produktom všeobecne prístupným všetkým drobným investorom kvôli rizikám s nimi spojenými. Fondy sa podľa neho zameriavajú hlavne na skúsených investorov. "Mnoho fondov s vínom je malých a môžu sa dostať do problémov s likviditou. Časový horizont pre adekvátnu návratnosť týchto investícií je pomerne dlhý a môžu byť nestabilnou kategóriou majetku," uviedol.

Opäť rastie aj dopyt z Číny, keď tvrdý zákrok proti výstrednostiam a úplatkárstvu odradil v posledných rokoch investorov v druhej najväčšej ekonomike sveta od nákupov. Dovoz fľaškového vína do Číny vzrástol podľa údajov Čínskeho zväzu dovozcov a vývozcov vína a liehovín v prvých deviatich mesiacoch minulého roka o 21 percent na 1,66 miliardy USD.

Investori upozorňujú, že investície do fondov zameraných na víno môžu byť veľmi rizikové. Fond Vintage Wine Fund so sídlom na Kajmanských ostrovoch v roku 2008 vlastnil majetok 110 miliónov eur, v roku 2013 však skončil, pretože slabý výkon prinútil investorov stiahnuť z neho svoje investície. O rok neskôr skončil Noble Crus Wine Fund či Bordeaux Fine Wine, ktorého jeden z riaditeľov má zákaz od britskej vlády riadiť firmu, pretože peniaze, za ktoré mal kúpiť víno, utrácal za dostihové kone, športové autá a súkromné ​​lietadlá. Na druhej strane čistá hodnota majetku fondu Wine Source Fund, ktorý patrí maltskej WSF Sicav a investuje tiež do whisky, od roku 2012 stúpla o 32 percent.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy