Opätovné rozhodnutie súdu: Kontroverzný Kim Dotcom môže byť vydaný do USA

, AP Foto: SITA/AP

Rozhodnutie prichádza po piatich rokoch, keď americké úrady zatkli Dotcoma za zdieľanie súborov na webových stránkach Megaupload. Obvinili ho zo sprisahania, vydierania a prania špinavých peňazí. Ak by ho uznali vinným, mohol by si odsedieť desiatky rokov vo väzení.

Dotcom aktuálne žije na Novom Zélande, rozhodnutie súdu určite nebude posledné, obžalovaný sa môže odvolať až na Najvyšší súd, čo by pretiahlo proces o rok, až dva roky. Americká prokuratúra tvrdí, že Megaupload zinkasoval najmenej 175 miliónov dolárov, hlavne od ľudí, ktorí si zo stránok ilegálne sťahovali pesničky, televízne programy a filmy.

Okresný súd na Novom Zélande v roku 2015 rozhodol, že Dotcom a ďalšie osoby zapletené do prípadu, môžu byť vydané do USA. Vrchný sudca Justice Murray Gilbert teraz vyhlásil, že síce okresný súd urobil chybu vo svojom rozhodnutí, ale to na vydaní nič nemení. Dotcom vo svojom tweeted napísal: "vyhrali sme, ale sme porazení tak či tak."

Dotcomov právnik Ron Mansfield povedal, že najvyšší súd súhlasil s veľkú časťou odvolania – a síce, že porušenie autorských práv samo o sebe nie je trestný čin, ktoré oprávňuje osobu vydať – avšak pri posudzovaní Dotcoma sa nesprávne odvolávajú na sprisahanie.. "Pozrite sa, my sme sklamaní, ale to ešte nie je koniec, postúpime prípad na Najvyšší súd," povedal Mansfield. "Ale sme krôčik od úplného víťazstva." Mansfield povedal, že je odhodlaný pokračovať v boji. "Sú tu značné právne problémy v tomto prípade," povedal.

Americká strana tvrdí, že držitelia autorských, veľké filmové štúdiá v Hollywoode nevynímajúc, prišli kvôli stránke o viac ako 500 miliónov dolárov. Prokurátori hovoria o zachytenej komunikácii muža, ktorý hovorí o "novodobom pirátstve", ktorý bol súčasťou sprisahania s cieľom profitovať z porušenia autorských práv.

Dotcom tvrdí, že nemôže byť zodpovedný za ostatných, ktorí sa rozhodli využiť jeho stránky na nezákonné účely, a že akákoľvek obvinenia proti nemu by mal byť predmetom vypočutia na civilnom súde.

Dotcom sa narodil v Nemecku ako Kim Schmitz, už dlhšie sa prezentoval okázalým životným štýlom. V roku 2012 ho zatkli na Novom Zélande, po dramatickej policajnej razii v jeho sídle.

Na kauciu ho pustili krátko potom, čo vydal hudobný album, a rozbehol ďalšie internetové zdieľanie súborov, spoločnosť s názvom Mega. Dotcom to skúšal aj v politike,  strana však vo voľbách ,v roku 2014 neuspela. Američania sa okrem zakladateľa Megaupload a je najväčšieho akcionára, snažia aj o vydanie ďalších osôb, konkrétne mužov, ktorí stáli priz rode stránky, Mathiasa Ortmanna, Brama van der Kolka and Finna Batatoa.

Súvisiace články

Aktuálne správy