Počet zamestnancov z EÚ v Británii klesol vo 4. kartáli najviac za päť rokov

Počet zamestnancov v Británii pochádzajúcich z ostatných krajín Európskej únie zaznamenal vo 4. kvartáli minulého roka najvýraznejší pokles za posledných päť rokov. Informácia sa objavila len pár dní po tom, ako bola publikovaná správa o obavách firiem v Británii, že nebudú mať v dôsledku brexitu dostatok zamestnancov.
Ako tento týždeň uviedol britský inštitút pre ľudské zdroje a rozvoj CIPD, v sektoroch, ktoré zamestnávajú vysoký počet ľudí z ostatných krajín EÚ, už začínajú pociťovať problémy. Podľa prieskumu CIPD a spoločnosti Adecco Group aj napriek vysokému počtu voľných miest majú zamestnávatelia v Británii problém nájsť dostatok adekvátne kvalifikovaných ľudí. V tejto súvislosti varovali pred „budúcimi vážnymi problémami pri získavaní nových zamestnancov,“ najmä, ak odchod Británie z EÚ povedie k zmene v imigračnej politike.
Následne britský štatistický úrad ONS oznámil, že počet zamestnancov v britských firmách, ktorí pochádzajú z ostatných krajín Európskej únie, klesol vo 4. štvrťroku minulého roka o 50.000 na 2,3 milióna. Úrad však dodal, že údaje nie sú očistené o sezónne vplyvy a je potrebné ich brať s rezervou. Avšak, ako uviedla agentúra Bloomberg, vzhľadom na neochotu britskej premiérky Theresy Mayovej garantovať ľuďom z ostatných krajín EÚ práva ešte pred oficiálnymi rokovaniami o odchode krajiny z Únie môžu byť údaje za 4. kvartál signálom, že doterajší trend sa začína meniť.
Na údaje štatistického úradu zareagoval aj CIPD. Podľa inštitútu je to „ďalší dôkaz, že brexit má na pozíciu Británie ako vhodného miesta pre prácu jednoznačný vplyv“.
Ako uviedol Gerwyn Davies, poradca v CIPD pre oblasť pracovného trhu, „ak tento trend bude pokračovať, s čím CIPD počíta, potom sa dá očakávať, že zamestnávatelia v sektoroch, kde pracuje relatívne veľa ľudí z iných krajín EÚ, sa dostanú pod ešte väčší tlak“.

Súvisiace články

Aktuálne správy