Ceny ropy v uplynulom týždni mierne klesli

Ceny v piatok (17.2.) prakticky stagnovali. Za celý uplynulý týždeň však mierne klesli. Jedným z dôvodov je rastúca produkcia v USA.
Marcový kontrakt na americkú ropu WTI si v piatok pripísal 4 centy alebo necelého 0,1 % a uzavrel obchodovanie na newyorskej komoditnej burze na úrovni 53,40 USD (50,14 eura) za barel (159 litrov). Za celý uplynulý týždeň cena ropy WTI klesla o 0,9 %.
Aprílový kontrakt na ropu Brent v piatok posilnil o 16 centov alebo 0,29 % a uzavrel obchodovanie na londýnskej burze ICE na úrovni 55,81 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň sa cena severomorskej ropy znížila o 19 centov.
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v uplynulom týždni uviedla, že zatiaľ implantovala dohodu o obmedzení produkcie na 93 %. To však nedokázalo podporiť ceny čierneho zlata. Dôvodom je zvyšovanie produkcia v USA, keďže ceny zostávajú nad 50 USD za barel.
Počet aktívnych ropných vrtov v USA tento týždeň stúpol o 6 na 597, uviedla v piatok firma Baker Hughes. Ich počet vzrástol piaty týždeň po sebe. Uprostred týždňa informovalo americké ministerstvo energetiky o tom, že ropné rezervy rovnako ako zásoby benzínu v USA vyskočili na rekordné maximá.

Súvisiace články

Aktuálne správy