Pokles slovenského stavebníctva bol v decembri v rámci EÚ druhý najvýraznejší

Decembrová stavebná produkcia celej Európskej únie medzimesačne stúpla o 0,6 % a medziročne o 1,6 %, na Slovensku medzimesačne klesla o 3,1 % a medziročne o 18,5 %.

Sezónne upravená stavebná produkcia eurozóny v decembri medzimesačne oslabila o 0,2 percenta, ale v rámci celej Európskej únie sa o 0,6 percenta zvýšila. Medziročne decembrová stavebná výroba eurozóny posilnila o 3,2 percenta a v rámci celej EÚ sa zväčšila o 1,6 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Za celý minulý rok stavebná výroba eurozóny vzrástla o 1,6 percenta a v rámci celej EÚ stúpla o 1,3 percenta. 

Produkcia slovenského stavebníctva v januári klesla medzimesačne (-3,1 %) aj medziročne (-18,5 %). V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, bol medzimesačný pokles na Slovensku druhý najvýraznejší. Viac stavebníctvo medzimesačne oslabilo v Rumunsku (-4,3 %) a na treťom najhoršom mieste bolo Bulharsko (-2,1 %). Najvýraznejší medzimesačný rast stavebníctva evidovali vo Švédsku (4,7 %), Poľsku (2,5 %) a v Českej republike a Veľkej Británii (zhodne 2,2 %).

Medziročné oslabenie slovenského stavebníctva bolo v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, tiež druhé najvýraznejšie. Viac ako na Slovensku stavebníctvo kleslo v Rumunsku (-26,7 %) a na treťom najhoršom mieste bolo Maďarsko (-14,9 %). Najsilnejší medziročný rast stavebnej výroby evidovali vo Švédsku (11,2 %), Holandsku (10,4 %) a v Slovinsku (9,1 %). 

Súvisiace články

Aktuálne správy