Belgické firmy vlani dočasne zamestnali rekordný počet cudzincov

Belgické firmy si vlani vyžiadali rekordný počet pracovníkov zo zahraničia. O dočasné zamestnanie ľudí z cudziny požiadali v 662.000 prípadoch, celkovo sa to týkalo približne 220.000 pracovníkov.
Systém dočasného zamestnávania v Belgicku firmám umožňuje požiadať o pracovníka z iného členského štátu Únie. Odvody v tom prípade za zamestnanca stále platí jeho firma v domovskom štáte, informoval dnes belgický ekonomický denník L‘Echo.
Najviac ľudí belgické firmy týmto spôsobom zamestnávajú z Holandska. Vďaka nižším odvodom v zahraničí je to neraz pre miestne firmy lacnejšie ako zamestnanie Belgičana. Nadnárodné firmy sa bránia tým, že v niektorých oblastiach nedokážu na belgickom trhu práce nájsť vhodných zamestnancov a majú v zahraničí kvalifikovaných pracovníkov, ktorých si môžu zavolať.
Tento argument zastáva aj Philippe De Backer, štátny tajomník na boj proti podvodom v sociálnej oblasti. Koaličná strana Nová flámska aliancia (Nieuw-Vlaamse Alliantie N-VA) si ale myslí, že firmy systém zneužívajú na nachádzanie lacnejších pracovníkov na úkor domácej pracovnej sily a žiada sprísnenie pravidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy