Plošný zákaz nebezpečnej látky môže spôsobiť zdraženie nepremokavého oblečenia

, ČTK Foto: TASR/AP

Európska únia sa rozhodla zakázať priemyselné použitie perfluorokarbónov, látok, ktoré majú unikátnu vlastnosť. Správajú sa ako membrána, neprepúšťajú vodu dovnútra. V praxi to znamená, že mnoho firiem vyrábajúcich nepremokavé oblečenie a topánky bude musieť prejsť na inú alternatívu. V Európe tak skončí napríklad technológia typu Gore-Tex.

Pri výrobe nepremokavých membrán sa používajú perfluorokarbóny (PFC), skupina látok, ktorá na uhlík neviaže vodík, ale fluór. V praxi to funguje tak, že membrána dokáže prepustiť vlhkosť von, dnu ale nie. Vďaka tomu sa z ľudského tela môže odparovať pot, zároveň ale zostane pri daždi suché.

Perfluorokarbóny sú navyše tepelne stabilné a obsiahnuté prakticky vo všetkom okolo nás. Nájdeme ich v oblečení, stanoch, taškách, kobercoch a celom rade ďalších predmetov každodenného použitia. Majú ale aj svoje tienisté stránky, veľmi dlho sa rozkladajú. Hromadia sa v prírode, vo vode, vzduchu a zostávajú tu stovky rokov.

Nebezpečné sú aj pre človeka, ide o toxické látky, ktoré sa dostávajú do ľudského tela. A práve to sa Európskej únii nepáči, preto sa ich rozhodla v decembri zakázať. Nariadenie, ktoré prejde do zákonov európskych krajín, má tento rok v apríli schváliť europarlament. Potom budú mať členské štáty 36 mesiacov na to, aby sa novému nariadeniu prispôsobili.

Dnes už mnoho firiem s touto látkou nepracuje a neustále hľadá možné alternatívy, iné ale budú ešte len musieť prísť na to, ako zachovať kvalitu a najlepšiu cenu s využitím iných materiálov. Napríklad najrozšírenejšia technológia čo sa nepremokavosti týka, Gore-Tex, túto látku používa dodnes, a jej nahradenie bude stáť nemalé peniaze, ktoré následne zaplatí kupujúci.

Niektoré svetové značky ale berú nové nariadenia ako výzvu. Adidas, Nike alebo Puma sa rozhodli odstrániť perfluorokarbóny z ich obuvi a odevov a nedávno si na tom postavili pomerne rozsiahlu kampaň. Otázkou ale zostáva, nakoľko tento plošný zákon zahýbe s trhom. A ak sa dočkáme zdraženie nepremokavého oblečenia, o aké veľké pôjde.

Súvisiace články

Aktuálne správy